Antena 3 CNN Externe Emmanuel Macron, despre invazia Ucrainei: ”Putin a ales războiul”

Emmanuel Macron, despre invazia Ucrainei: ”Putin a ales războiul”

Președintele francez Emmanuel Macron s-a adresat națiunii, miercuri seară. Acesta a afirmat că Vladimir Putin a ales acest război împotriva Ucrainei.

Emmanuel Macron, despre invazia Ucrainei: ”Putin a ales războiul”
Sursa foto: Hepta.ro
de Cerasela Stafie    |    02 Mar 2022   •   21:57

Liderul francez a început prin a lăuda curajul ucrainenilor care ”rezistă sub foc” și se organizează pentru a lupta împotriva invaziei ruse. Vlodimir Zelenski este ”fața onoarei, libertății și vitejiei”.

Emmanuel Macron a subliniat ferm responsabilitatea lui Vladimir Putin: ”așadar, este destul de singur și deliberat că președintele Putin a ales războiul”. De asemenea, el l-a acuzat pe Putin că a fi mințit.

Invazia sa este ”rodul unui spirit de răzbunare alimentat de o lectură revizionistă a istoriei Europei (…) Franța și Europa au răspuns imediat, unanim, ferm”, a adăugat el.

Președintele a mai amintit că ”sute de soldați francezi au ajuns ieri pe pământ românesc”. În ceea ce privește refugiații ucraineni, șeful statului a indicat că "sute de mii de refugiați din Ucraina sunt și vor fi primiți în Europa, iar Franța își va face datoria".

”Nu suntem în război cu Rusia”, a subliniat, Macron. ”Știm ce ne leagă de acest mare popor european care este poporul rus. Astăzi suntem alături de toți rușii care refuză să permită ca un război nedemn să se poarte în numele lor (...) De aceea am ales să rămân și voi rămâne în contact atât cât voi putea și cât va fi necesar, cu președintele Putin”, a adăugat Emmanuel Macron, care vrea să ”prevenim contagiunea și extinderea conflictului”.

”Aceste evenimente sunt semnalul unei schimbări de epocă. Democrația este pusă sub semnul întrebării în fața ochilor noștri. Libertatea noastră, cea a copiilor noștri, nu mai este un dar. Este un sistem de curaj, o luptă", a mai transmis acesta.

Emmanuel Macron a vorbit și despre sancțiunile economice: ”Costul anumitor produse este probabil să crească și mai mult (...) Am o singură acop, să vă protejez”, le-a transmis el francezilor. 

Această situație este ”semnalul unei schimbări în Europa”. Potrivit președintelui francez, ”democrația este pusă sub semnul întrebării, sub ochii noștri (...) Europa trebuie să fie de acord să plătească prețul păcii.

 

×
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close