Antena 3 CNN Externe Erdogan îndeamnă Europa să lupte împotriva islamofobiei, şi "să nu încerce să dea lecţii Turciei"

Erdogan îndeamnă Europa să lupte împotriva islamofobiei, şi "să nu încerce să dea lecţii Turciei"

Erdogan îndeamnă Europa să lupte împotriva islamofobiei, şi "să nu încerce să dea lecţii Turciei"
07 Ian 2015   •   11:13

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a îndemnat marţi ţările europene să lupte împotriva islamofobiei şi mai degrabă să prevină intensificarea manifestaţiilor antiislam decât "să încerce să dea lecţii" Turciei, scrie AFP.
   
"Este regretabil că Uniunea Europeană încearcă mai degrabă să dea lecţii Turciei decât să solu?ioneze gravele amenin?ări cu care se confruntă", a declarat Erdogan în faţa ambasadorilor turci reuniţi la Ankara.
   
"Islamofobia constituie o ameninţare gravă pentru Europa. Dacă această problemă nu va fi rezolvată şi dacă populismul îi va lua ostatici pe liderii europeni, valorile europene vor fi repuse în discuţie", a continuat el, afirmând că mişcările rasiste cresc "zi de zi".
   
Declaraţiile sale au intervenit a doua zi de la o acţiune antiislam organizată la Dresda de către mişcarea germană antiimigraţie Pegida şi care a reunit aproximativ 18.000 de manifestanţi împotriva "islamizării Occidentului".
   
Erdogan a îndemnat Bruxellesul "să îşi revizuiască politica" fa?ă de Ankara, acuzându-l că pune piedici aderării Turciei la Uniunea Europeană.
   
Pe de altă parte, preşeditele islamo-conservator le-a cerut diploma?ilor turci să reprezinte o Turcie puternică şi sigură de ea însăşi.
   
"Turcia nu este o ţară pe care oricine o poate acuza şi arăta cu degetul într-un mod arogant. Cei care s-au obişnuit cu astfel de atitudini trebuie să le abandoneze", a afirmat Erdogan.
   
"Cei care admonestează Turcia trebuie să ţină seama de faptul că au de a face cu o nouă Turcie, una mare, prin economia, democraţia şi politica sa externă", a insistat şeful statului turc.

Şef al Guvernului de la Ankara timp de 11 ani înainte de a fi ales preşedinte în august, Erdogan este acuzat de detractorii săi de derivă spre autoritarism şi islamism.

×
Subiecte în articol: Recep Tayyip Erdogan turcia
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close