Antena 3 CNN Externe Europenii inventariază hoţii români, după incidentul afişului xenofob: România nu trebuia primită în UE

Europenii inventariază hoţii români, după incidentul afişului xenofob: România nu trebuia primită în UE

Europenii inventariază hoţii români, după incidentul afişului xenofob: România nu trebuia primită în UE
Sursa foto: tren
24 Feb 2010   •   14:54

Incidentul referitor la afişul xenofob la adresa românilor din trenurile franceze a condus la o avalanşă de articole anti-româneşti în presa din Franţa şi Marea Britanie. În acest context, presa franceză critică decizia de a primi România în Uniunea Europeană şi aduce în atenţia opiniei publice problemele cauzate de infractorii români.

Este cunoscut faptul că românii îşi trimit copiii să fure de la turişti şi călători. Poliţia îi arestează zilnic, dar trebuie să-i elibereze pentru că sunt minori, scrie publicaţia britanică Times Online care citează presa franceză. Acelaşi cotidian britanic aminteşte că grupările infracţionale româneşti comit cu regularitate furturi. Numai în luna ianuarie, opt copii din România, cu vârste între 12 şi 17 ani, au fost arestaţi pentru un furt în valoare totală de 20.000 de euro.

În plus, presa franceză a reaprins subiectul integrării României în Uniunea Europeană, considerată "o eroare" de o mare parte dintre locuitorii Franţei.

Pe de altă parte, anunţul postat în trenurile franceze a stârnit furia comunităţii române din Franţa. Site-ul româno-francez, Roumanophilie, acuză căile ferate franceze de "încurajarea rasismului antiromânesc".

Un afiş xenofob care sugera că românii sunt hoţi de bagaje şi îndemna la semnalarea "faptelor românilor" a fost postat în mai multe trenuri franceze timp de cel puţin o săptămână. Anunţul a fost descoperit de scriitorul Mouloud Akkouche, în timpul unei călătorii între Foix şi Toulouse.

"În ultimele săptămâni, românii au produs îngrijorare. Au fost constatate numeroase furturi de bagaje. Vă cerem să fiţi mult mai atenţi. Toate faptele românilor trebuie semnalate către autorităţi." Acesta este textul prezent pe afişul ce indica şi un număr de telefon al autorităţilor căilor ferate.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: afis xenofobie romani tren Franta
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close