Antena 3 CNN Externe EXCLUSIV. „E o nenorocită de dronă deasupra noastră”. Imagini dramatice din Ucraina cu voluntarii români care luptă cu invadatorii ruși

EXCLUSIV. „E o nenorocită de dronă deasupra noastră”. Imagini dramatice din Ucraina cu voluntarii români care luptă cu invadatorii ruși

luptatori romani razboi ucraina - antena 3 cnn
Luptatorii români, membrii Battle group Getica, în războiul cu ruşii din Ucraina. Sursa foto: Antena 3 CNN
de Laurențiu Rădulescu    |    09 Sep 2024   •   20:01

Războiul din Ucraina este din ce în ce mai intens. Pentru a cincea oară în doar nouă zile, Kievul a devenit ţinta armatei ruse. Zeci de drone şi rachete au fost lansate spre capitala Ucrainei, dar cele mai multe au fost doborâte. Nici în alte regiuni ale ţării ucrainenii nu sunt mai liniștiți. Ei sunt nevoiți să trăiască fără curent şi apă potabilă. În tot acest timp, militarii ucraineni încearcă să ţină piept unei armate ruse puternic înarmate. Alături de ei sunt mii de voluntari. Printre ei, şi mulţi români. Timp de aproape o săptămână, trimișii speciali Antena 3 CNN, Laurenţiu Rădulescu şi Cosmin Herea, au filmat alături de voluntarii români, aflați în prima linie a războiului. 

Dovadă sunt imaginile surprinse de pe camera unui militar român din cadrul Getica, înrolat voluntar în Legiunea Internaţională ucraineană. Militarii încearcă să se infiltreze la doar câteva sute de metri de tranşeele ruşilor, în regiunea Harkov. Camerele amplasate pe căştile voluntarilor români arată iadul prin care trec în lupta cu ruşii. Antena 3 CNN a intrat în posesia câtorva astfel de imagini cutremurătoare.

„Aoleu, mai repede, mai repede! Mai repede! Este o nenorocită de dronă deasupra noastră", spune un militar. 

Ruşii au fost împinşi de ucraineni şi aliaţii lor într-o pădure extrem de deasă. De aici trag asupra voluntarilor români. Folosesc şi drone, iar artileria rusă bombardează aproape permanent liniile de atac ucrainene. De aceea, pentru români, orice mişcare în câmp deschis poate fi ultima.

Din raţiuni de siguranţă pentru membrii Battle group Getica, nu putem să le spunem numele sau să le arătăm feţele. Ei au fost de curând antrenaţi să facă faţă misiunilor speciale din cadrul Legiunii, iar acum luptă în estul Ucrainei. În ultimele luni, forţele ruse invadatoare au fost împinse inapoi, spre graniţă. Cu toate acestea, localităţi precum Lytsi, Krasne sau Alisivka aproape că nu mai există. Sunt lovite în fiecare zi de artileria rusă, de dincolo de graniţă. 

Pe liderul voluntarilor români din Getica îl întâlnim în zona Harkov. Luptă în Ucraina de aproape un an. Ultima misiune, înainte de realizarea filmării noastre, a durat 48 de ore.

„Aici nu erau la 3 kilometri, aici erau la trei, patru sute de metri. Erau în colţul ăla de pădure. Eram în foc de mitraliere", povestește un militarul.

Pericolul este uriaş. Este şi motivul pentru care ne-a fost imposibil să filmăm alături de ei în tranşee. După aproape două zile de lupte, membrii grupului Getica sunt extraşi de pe front şi aduşi mai aproape de baza din regiunea Harkov. Participăm şi noi la această misiune. Retragerea este făcută contracronometru, aproape de lăsarea întunericului.

„Locaţiile nu sunt fixe. Se schimbă mereu orele, în funcţie de cum pot intra maşinile blindate, ca să îi recupereze pe băieţii noştri.  Dacă sunt drone în aer sau artileria lucrează foarte bine, atunci tot timpul trebuie să aşteptăm ca să putem intra în zona de foc", mai spune militarul român.

Ascundem maşina în locuri camuflate din pădure şi aşteptăm aproape două ore.

„Băieţii voştri vor fi extraşi foarte curând. Nu rămâneţi în acelaşi loc, căutaţi alt loc", se transmite prin staţie. 

După lăsarea întunericului apar şi primele veşti bune. Militarii din cadrul Getica sunt transferaţi cu bine şi ajung la noi.

„La trei ore, fix, trăgea. Ieşeam, tragea! Au deschis focul cu PKM-uri. Cred că o jumătate de oră a tras", mai povestește un militar. 

Românii din Getica au fost antrenaţi special pentru astfel de misiuni. Sunt pregătiţi asemenea trupelor speciale din armată şi fac parte din grupul de informaţii ucrainean. 

„Suntem motivaţi toţi de idealul sta pe care îl avem. Să luptăm şi să ne ajutăm vecinii împotriva agresiunii (...) Vovceansk-ul, am împins acolo, am reuşit să îi împingem din poziţiile pe care le luaseră în acea ofensivă", a mai spus el.

Predominant este o luptă poziţională, de infanterie. Grupul de luptă Getica este doar o piesă dintr-un adevărat puzzle denumit Legiunea Internaţională.

În timp ce românii, alături de militari înrolaţi voluntar din aproape întreaga lume, luptă în cadrul Legiunii, Ucraina se confruntă cu o problemă reală legată de numărul propriilor soldaţi, care aleg să dezerteze sau să refuze să se întoarcă în tranşee după ce sunt răniţi.

Recent parchetul militar de la Kiev a comunicat că nu mai puţin de 19 mii de soldaţi ucraineni sunt cercetaţi pentru astfel de fapte.

 În reportajele următoare vă vom arăta noi misiuni ale românilor care luptă în Ucraina dar şi momente din timpul bombardamentelor ruseşti de peste graniţă.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close