Antena 3 CNN Externe Fenomenul drogurilor ia amploare în toată lumea. ONU trage un semnal de alarmă

Fenomenul drogurilor ia amploare în toată lumea. ONU trage un semnal de alarmă

B.C.
2 minute de citit Publicat la 14:59 26 Iun 2025 Modificat la 16:37 26 Iun 2025
un barbat ofera o punguta altuia
Piaţa drogurilor sintetice continuă să crească la nivel mondial. FOTO: Getty Images

Piaţa drogurilor sintetice continuă să crească la nivel mondial, cu capturi record de metamfetamină şi un număr fără precedent de substanţe psihoactive noi (NPS), avertizează Oficiul ONU pentru Droguri şi Criminalitate (UNODC) în "Raportul mondial privind drogurile 2025", dat publicităţii joi la Viena şi citat de EFE, transmite Agerpres.

Spre deosebire de culturile tradiţionale de coca sau mac, care sunt ulterior transformate în cocaină şi heroină, drogurile sintetice, cum ar fi metamfetaminele, ecstasy şi opioidele sintetice, nu depind de climă sau de terenurile agricole, ceea ce le face mai uşor de produs, potrivit raportului citat.

Acest avantaj, combinat cu costurile reduse şi marjele de profit ridicate, a determinat o expansiune semnificativă a acestor substanţe, în special în Asia şi America de Nord.

"America de Nord şi Asia de Est şi de Sud-Est rămân cele mai mari şi mai active pieţe de metamfetamină, reprezentând aproape 80% din cele 482 de tone de metamfetamină confiscate la nivel global în 2023", se arată în raport.

Asia de Est şi de Sud-Est rămân epicentrul global al producţiei, deşi există şi informaţii despre un număr tot mai mare de laboratoare detectate în America Latină şi Europa.

Drogul este fabricat în unităţi clandestine care pot fi create şi modificate rapid, ceea ce face dificilă detectarea de către autorităţi.

Fabricarea lor necesită precursori chimici, adesea dobândiţi sub pretextul unor activităţi legale, ceea ce face şi mai dificilă urmărirea originii şi a nivelului de producţie al acestor droguri.

Raportul evidenţiază, de asemenea, creşterea utilizării opioidelor sintetice, în frunte cu fentanilul şi analogii săi, infinit mai puternici decât heroina.

În Statele Unite, conform studiului, aproape 48.500 de decese au avut legătură cu consumul de opioide sintetice, cum ar fi fentanilul, în 2024, în timp ce în Canada fentanilul a fost responsabil pentru peste 7.000 de decese în 2023.

Enorma potenţă a acestor droguri le face deosebit de letale: doze minime pot fi fatale şi pot provoca, de asemenea, supradoze dacă sunt amestecate cu alte substanţe.

Traficul ilegal de produse medicale a crescut

În ansamblu, raportul exprimă îngrijorare cu privire la creşterea traficului ilegal de produse medicale între 2015 şi 2023, inclusiv codeină, tramadol, ketamină, fentanil şi metadonă.

Multe dintre aceste substanţe, adesea contrafăcute, prezintă un risc semnificativ pentru sănătate şi alimentează pieţele în expansiune, în special în Asia şi Africa.

Studiul abordează, de asemenea, situaţia captagonului, un stimulent sintetic utilizat pe scară largă în Orientul Mijlociu şi produs în principal în Siria. După căderea regimului lui Bashar al-Assad în decembrie anul trecut, au fost descoperite mari centre de producţie pentru aceste droguri, cu milioane de pastile, notează raportul.

Cele mai recente date ale ONU indică faptul că traficul de captagon persistă, deşi nu se ştie dacă drogul provine din stocuri sau dacă producţia continuă în altă parte.

La ameninţarea reprezentată de drogurile sintetice se adaugă proliferarea noilor substanţe psihoactive (NPS), compuşi sintetici care imită efectele drogurilor deja cunoscute.

În 2022, au fost raportate peste 1.300 de NSP-uri diferite la nivel mondial. Unele dintre ele sunt vândute legal până când autorităţile le detectează, o lacună legală exploatată de grupurile criminale.

Raportul menţionează că în această creştere a drogurilor sintetice sunt implicate grupuri criminale organizate, care au adoptat structuri din ce în ce mai descentralizate şi specializate.

Acest lucru le permite să opereze cu o flexibilitate mai mare, să se adapteze la noile reglementări şi să utilizeze platforme digitale pentru a distribui droguri, inclusiv dark web-ul şi aplicaţiile de mesagerie criptate.

Raportul avertizează că, în faţa acestui fenomen, strategiile tradiţionale de control al drogurilor, axate pe eradicarea culturilor, sunt insuficiente.

În acest context, ONU pledează pentru consolidarea cooperării internaţionale, îmbunătăţirea detectării timpurii a substanţelor emergente şi extinderea serviciilor de sănătate publică.

×
Etichete: droguri ONU raport
x close