Antena 3 CNN Externe Festivalul de Film de la Cannes a început cu discursul lui Zelenski. România, în competiție cu două pelicule

Festivalul de Film de la Cannes a început cu discursul lui Zelenski. România, în competiție cu două pelicule

A inceput Festivalul Internațional de Film de la Cannes! Timp de 12 zile, vor fi lansate peste 40 de filme, iar două dintre ele sunt pelicule românești. Anul acesta, a fost interzisa prezenţa delegaţiilor oficiale ruse, iar preşedintele Zelenski a ţinut un discurs în care a citat replici din filme celebre precum ”Dictatorul” sau ”Apocalipsa”.

Festivalul de Film de la Cannes a început cu discursul lui Zelenski. România, în competiție cu două pelicule
Sursa foto: Twitter / The Independent
de Redacția Antena 3 CNN    |    18 Mai 2022   •   13:18

”Desigur, vom continua să luptăm. Și nu avem alte alternative decât să luptăm pentru libertate. Și sunt sigur că dictatorul va pierde. Dar ar trebui să auzim cuvinte ca în 1940, cuvinte care vin de pe toate ecranele lumii libere. Avem nevoie de un nou Chaplin, care să demonstreze că cinematografia timpului nostru nu este tăcută”, a spus Zelenski.

”Amintiţi-vă cum suna atunci. "Celor care mă pot auzi, le spun - nu disperați. Ura oamenilor va trece, iar dictatorii vor muri". Trebuie să câștigăm în sfârșit această bătălie. Și avem nevoie de cinematografia care va oferi un astfel de final, pentru a face ca fiecare voce să fie de partea libertății”, a adăugat acesta.

Cea de-a 75-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes a început cu un discurs al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care a cerut unei noii generații de regizori să se confrunte cu dictatorii în timp aşa cum Charlie Chaplin îl satiriza pe Adolf Hitler.

Între producţiile hollywoodiene de categorie grea, convinse să-și organizeze premiera mondială pe Croazetă, se numără "Top Gun Maverick".
Proiecția îl va aduce pe Tom Cruise la Cannes pentru prima dată în ultimele trei decenii. Celebrul actor va avea parte şi de o retrospectivă a carierei la Festivalul de Film

România va intra în concurs sâmbătă când va fi proiectat în competiția oficială lungmetrajul "RMN" al lui Cristian Mungiu. Regizorul laureat cu trofeul suprem în 2007 pentru "Patru luni, 3 săptămâni și 2 zile", concurează din nou pentru Palme d'Or. Și Alexandru Belc va intra în concurs pe 24 mai, în secțiunea "Un certain regard", cu filmul "Metronom".

Totodata, în cadrul festivalului vor fi proiectate si mai multe filme ale unor celebri regizori ucraineni.

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close