Antena 3 CNN Externe Flacăra olimpică întâmpinată cu proteste în India

Flacăra olimpică întâmpinată cu proteste în India

Flacăra olimpică întâmpinată cu proteste în India
17 Apr 2008   •   11:17

După Pakistan, flacăra olimpică a ajuns ieri în India, ţara unde trăiesc peste 100.000 de exilaţi tibetani, în frunte cu Dalai Lama. Autorităţile au scurtat traseul torţei de la nouă la trei kilometri şi au desfăşurat pe străzi mii de poliţişti. Cu toate acestea, protestele nu au putut fi evitate.

Pe aeroportul capitalei indiene, torţa olimpică a fost primită de ambasadorul chinez şi de preşedintele Comitetului Olimpic Indian, dar şi de numeroşi simpatizanţi ai Chinei, care s-au întrecut în ovaţii.

Autorităţile au luat toate măsurile pentru a preveni manifestaţiile de protest care au însoţit trecerea flăcării olimpice prin Londra, Paris şi alte oraşe occidentale. Traseul celor care au purtat torţa a fost restrâns la o rută securizată, iar ora exactă a evenimentului a fost păstrată în secret. Zeci de tibetani au încercat, cu toate acestea, să oprească trecerea flăcării olimpice.Poliţia a intervenit fără menajamente şi a folosit sprayuri paralizante iar cei care s-au culcat pe şosea au fost ridicaţi şi îmbarcaţi în dube.

Manifestaţiile împotriva Jocurilor Olimpice de la Beijing au fost declanşate de reprimarea violentă a revoltei din Tibet, de luna trecută. Dalai Lama şi-a respectat principiile non-violente şi a cerut ca desfăşurarea Jocurilor să nu fie tulburată, dar apărătorii drepturilor omului cer boicotarea ceremoniei de deschidere a Olimpiadei. În India, căpitanul echipei naţionale de fotbal a refuzat, în semn de protest, să poarte torţa olimpică.

Antena 3

×
Parteneri
Cardurile de energie expiră! Cum pot scoate românii banii cash rămași
x close