Antena 3 CNN Externe A murit ultimul președinte alb care a condus Africa de Sud. A inițiat tranziția la democrație și l-a eliberat pe Nelson Mandela

A murit ultimul președinte alb care a condus Africa de Sud. A inițiat tranziția la democrație și l-a eliberat pe Nelson Mandela

Frederik Willem de Klerk, fost președinte al Africii de Sud și ultimul bărbat alb care a condus țara, a murit la vârsta de 85 de ani, transmite presa internațională.

A murit ultimul președinte alb care a condus Africa de Sud. A inițiat tranziția la democrație și l-a eliberat pe Nelson Mandela
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    11 Noi 2021   •   13:04

Considerat un artizan al tranziției acestei țări spre democrație, Frederik Willem de Klerk a fost diagnosticat cu cancer anul acesta.

De Klerk a fost șef de stat între septembrie 1989 și mai 1994.

În 1990, el a anunțat că îl eliberează pe liderul anti-apartheid Nelson Mandela, măsură care a deschis calea către alegeri pluripartide în 1994.

"Fostul președinte FW de Klerk a murit liniștit în locuința sa din Fresnaye (Cape Town) în această dimineață, în urma luptei cu cancerul mezoteliom", se precizează într-o declarație a fundației care poartă numele fostului lider.

FW de Klerk i-a succedat lui Pieter Willem Botha în 1989, la conducerea Partidului Național, de guvernământ, după demisia acestuia din urmă. 

Ulterior, FW de Klerk a preluat și președinția Africii de Sud.

A primit numeroase premii, inclusiv Premiul Nobel pentru Pace, fiind elogiat pentru desființarea apartheidului și introducerea dreptului de vot universal în Africa de Sud. 

Activiștii anti-apartheid l-au criticat însă pentru că a ignorat abuzurile forțele de securitate, în timp ce extrema dreaptă sud-africană l-a acuzat de trădare.

După ce Nelson Mandela a ajuns președintele țării în urma alegerilor din 1994, FW de Klerk a deținut funcția de vicepreședinte în noul regim.
 

×
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close