Antena 3 CNN Externe Furie generală în Vietnam: 12 câini au fost uciși după ce stăpânii lor s-au infectat cu COVID-19

Furie generală în Vietnam: 12 câini au fost uciși după ce stăpânii lor s-au infectat cu COVID-19

Vietnamul este traversat de o revoltă generală. Cei 12 câini ai unui cuplu au fost omorâți de autorități, după ce stăpânii s-au infectat cu COVID-19.

Furie generală în Vietnam: 12 câini au fost uciși după ce stăpânii lor s-au infectat cu COVID-19
Sursa foto: Twitter/ European Dad!
de Cerasela Stafie    |    14 Oct 2021   •   12:27

Pham Minh Hung și Nguyen Thi Chi Em au decis să părăsească provincia Long An cu motocicleta și animalele lor de companie, pe măsură ce numărul infectărilor cu Covid-19 a început să crească. Valul patru al pandemiei este cel mai sever dintre toate pentru Vietnam.

Lockdown-ul sever impus a făcut ca mulți oameni să părăsească orașele mari, unde nu mai puteau să-și câștige existența. Acesta este și cazul celor doi.

Cuplul deținea 15 câini la momentul când a pornit la drum. Două animale au fost adoptate de un voluntar, când au ajuns în provincia Ca Mau, în timp ce altul a murit. Au continuat călătoria cu 12 animale, scrie BBC.

Proprietarii animalelor au fost însoțiți și de trei rude. La rândul lor, oamenii au luat cu ei trei câini și o pisică. În timp ce se îndreptau spre Khanh Hung, orașul natal al unei rude, unde cazurile de infectare erau mai scăzute, oamenii au postat pe rețelele de socializare fotografii și clipuri video din timpul aventurii lor.

Aceștia au devenit populari pe rețelele de socializare, mulți internauți fiind impresionați sau amuzați de mulțimea de lucruri și suflete pe care le îngrămădiseră pe motocicletă. Alții au fost emoționați până la lacrimi când au văzut modul în care câinii au fost îmbrăcați cu pelerine, pentru a-i proteja de ploi.

Când au ajuns în Khanh Hung, stăpânii animalelor au fost nevoiți să se testeze pentru COVID-19. În Vietnam, este obligatoriu ca oricine călătorește între provincii să fie supus testării.

Toate cele cinci persoane erau infectate. Ele au fost transferate la un spital pentru tratament, iar animalele au fost lăsate la un centru specializat, în carantină.

Autoritățile locale au ucis toate animalele de companie, fără să informeze stăpânii. Nu este clar modul în care patrupedele au fost omorâte. Ziarul oficial al poliției a publicat o imagine care indica faptul că au fost arse.

"Controlul bolilor trebuie prioritizat, în primul rând, iar decizia de a ucide animalele imediat a fost o măsură preventivă necesară", a declarat oficialul local Tran Tan Cong în cadrul unei conferințe de presă duminică.

Stăpânii animalelor, devastați

„Soția mea și cu mine am plâns atât de mult încât nu am putut dormi”, a declarat Pham Minh Hung. 

„Nu am vrut să cred că s-a întâmplat cu adevărat ... Nu am putut face nimic pentru a-mi proteja copiii”, a adăugat el, făcând referire la câini.

Omul este hotărât să tragă la răspundere autoritățile: "Mi-am crescut copiii timp de aproximativ șase ani, cu siguranță vreau dreptate pentru copiii mei", a spus el, de pe patul de spital.

Revoltă în toată țara

Reacțiile nu au întârziat să apară. În mediul online, oamenii au descris fapta ca fiind un ”act barbat”, o ”cruzime” și o decizie ”sfâșietoare”.

Personalități din lumea mondenă și știință s-au implicat și ele în această poveste. Actrița Hong Anh, membră a organizației globale pentru bunăstarea animalelor Four Paws, a spus că va trimite o petiție organizației din care face parte.

Nguyen Hong Vu, un om de știință al Centrului Medical Național City of Hope din SUA a explicat că aceste crime au fost „lipsite de etică” și „ridicole”, pentru că nu există linii directoare care dictează că animalele de companie trebuie ucise dacă proprietarii sunt infectați.

"Nu există dovezi științifice câinii și pisicile pot fi un intermediar pentru transmiterea COVID-19 la oameni. Cu toate acestea, persoanele pot să le transmită virusul animalelor uneori," a spus Nguyen.

”Există mai multe modalități pentru a proceda corect în această situație, cum ar fi punerea în carantină într-o cușcă; contactarea rudelor proprietarilor sau angajarea unei organizații sociale pentru a avea grijă de ei până când proprietarii se recuperează," a adăugat.

Un studiu din Texas a analizat 76 de câini și pisici din 39 de gospodării, ai căror stăpâni erau infectați cu COVID-19 și a constatat că trei pisici și un câine au fost infectați. Animalele au fost asimptomatice sau au prezentat doar simptome ușoare. Toate și-au revenit rapid.

 

×
Parteneri
Vremea se răceşte brusc în România. Zonele vizate de alerta ANM
x close