Antena 3 CNN Externe Germania spune NU Turciei. Angela Merkel a blocat negocierile privind aderarea la UE

Germania spune NU Turciei. Angela Merkel a blocat negocierile privind aderarea la UE

Germania spune NU Turciei. Angela Merkel a blocat negocierile privind aderarea la UE
Sursa foto: Foto: wsj.com
21 Iun 2013   •   08:18

Germania a blocat joi începerea unei noi sesiuni de negocieri privind aderarea Turciei la UE, protestand astfel faţă de reprimarea manifestaţiilor din aceasta ţară, scrie Financial Times, citând surse diplomatice, care subliniază că gestul Germaniei poate fi interpretat de oficialii turci drept o ruptură iremediabilă de Bruxelles

Germania, susţinută de Olanda în această chestiune, a cerut mai mult timp pentru ca Parlamentul de la Berlin să dezbată implicaţiile aderării.

"Germania nu a fost pur şi simplu pregătită să îşi ofere sprijinul, a declarat un diplomat UE. "Protestele continue au avut în mod evident un impact asupra deciziei."

Turcia, pentru care negocierile de aderare la Uniunea Europeană au început în 2005, are nevoie de votul unanim al celor 27 de state membre pentru finalizarea procedurilor. Aderarea statului turc la UE a întâmpinat numeroase piedici de-a lungul anilor, şi asta din cauza reticenţelor unor state ca Germania sau Franţa şi a conflictului dintre Turcia şi Cipru.

Ieri, ministrul turc al Afacerilor Europene, Egemen Bagis, a avertizat-o pe cancelarul german Angela Merkel cu privire la orice tentativă de a face din aderarea Turciei la UE o miză a politicii interne germane.

"Dacă Merkel îşi caută material destinat politicii interne pentru alegeri, acest material nu trebuie să fie Turcia", a declarat Bagis în faţa presei, referindu-se la alegerile legislative prevăzute pentru septembrie în Germania.

×
Subiecte în articol: Germania turcia
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close