Proteste de amploare în Germania. Zeci de mii de oameni au demonstrat împotriva președintelui Turciei

de G.S.    |    03 Sep 2016   •   19:24
Proteste de amploare în Germania. Zeci de mii de oameni au demonstrat împotriva președintelui Turciei

Zeci de mii de kurzi din Germania au demonstrat sâmbătă la Koln împotriva preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan după ofensiva lansată împotriva miliţiilor kurde în Siria şi au solicitat eliberarea liderului Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), Abdullah Ocalan, relatează AFP şi DPA.

Potrivit DPA, la manifestaţie au participat 30.000 de persoane, o cifră conformă cu previziunile organizatorilor. Contactată de AFP, poliţia din Koln nu a confirmat totuşi acest număr.

Protestul, care a început în jurul orei 09.30 GMT, s-a derulat fără incidente, a indicat un purtător de cuvânt al poliţiei, în condiţiile în care peste o mie de poliţişti au fost mobilizaţi pentru a evita eventuale ciocniri cu naţionaliştii turci.

Agitând portrete ale liderului kurd Abdullah Ocalan, manifestanţii au cerut eliberarea sa. Liderul istoric al PKK este încarcerat în Turcia din 1999.

Kurzii veniţi la protest au criticat epurările lui Recep Erdogan de după tentativa de lovitură de stat din iulie a unei facţiuni a armatei turce şi au condamnat atacurile lansate săptămâna trecută de Turcia împotriva miliţiilor kurde. Ankara, care vizează prin această operaţiune şi gruparea Stat Islamic, vrea să-i împiedice pe kurzi să formeze o zonă autonomă continuă de la un capăt la altul a frontierei nordice a Siriei.

Apelul la proteste a fost lansat de Nav-Dem, o asociaţie considerată de serviciile de informaţii germane ca apropiată de PKK. Clasificat ca organizaţie teroristă de SUA şi UE, PKK este interzis în Germania din 1993/

La sfârşitul lui iulie, Koln a fost teatrul unei alte manifestaţii de anvergură, de data aceasta pentru susţinerea preşedintelui islamo-conservator Erdogan, la care au participat circa 40.000 de persoane.

Germania are o importantă comunitate turcă, iar comunitatea kurdă - cea mai mare din Europa, este de circa un milion de persoane.

 

Sursă: Agerpres
Parteneri
x close