Antena 3 CNN Externe Grecia. Transportul public, paralizat total 24 de ore din cauza grevelor

Grecia. Transportul public, paralizat total 24 de ore din cauza grevelor

Grecia. Transportul public, paralizat total 24 de ore din cauza grevelor
Sursa foto: Foto: france24.com
16 Feb 2011   •   12:16

Haosul a domnit, ieri, pe străzile din Atena, unde sistemul de transport public a fost paralizat total de o grevă de 24 de ore. Sindicatele au protestat pentru că nu sunt de acord cu restructurările care ar putea avea loc în transporturile publice, măsură anunţată ca foarte importantă în programul de austeritate.

Fără metrou, autobuze sau tramvaie, locuitorii Atenei au fost nevoiţi, ieri, să se deplaseze doar cu maşinile personale, cu taxiul sau pe jos. Taximetriştii s-au bucurat de încasările mai mari ca de obicei, dar ceilalţi localnici nu au apreciat deloc situaţia, chiar dacă suferă şi ei de pe urma crizei şi înţeleg revendicările greviştilor.

N-am mai văzut niciodată aşa ceva. Fireşte, au dreptul să facă grevă, dar nu o fac în niciun caz în folosul nostru. O fac doar pentru ei şi pentru interesele lor. Ar trebui, totuşi, să mai ţină seama şi de ceilalţi muncitori.

Peste o mie de sindicalişti, pe jos sau pe motociclete, au luat parte la un marş spre Parlament. Deputaţii tocmai discutau proiectul de lege care reduce salariile din transportul public şi concediază o parte din angajaţii cu contracte temporare de muncă. Liderii sindicali au avertizat că vor continua protestele şi după adoptarea legii.

Protestatarii au încercuit, până seara, parlamentul, apărat de scutieri. Nu s-a ajuns, totuşi, la confruntare, deoarece sindicaliştii s-au mulţumit doar să lanseze... artificii.

Grecii nu au, totuşi, motive de sărbătorire: potrivit datelor publicate ieri, produsul intern brut a scăzut, în ultimul trimestru al anului trecut, cu 6,6 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, iar inflaţia a ajuns la 4,7 la sută.

×
Subiecte în articol: Grecia transport public
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close