Antena 3 CNN Externe Guvernul britanic a forţat The Guardian să distrugă mai multe documente furnizate de Edward Snowden

Guvernul britanic a forţat The Guardian să distrugă mai multe documente furnizate de Edward Snowden

Guvernul britanic a forţat The Guardian să distrugă mai multe documente furnizate de Edward Snowden
de M.T.    |    20 Aug 2013   •   09:35

Guvernul britanic a forţat cotidianul The Guardian să distrugă mai multe dosare, ameninţându-l cu o procedură judiciară după publicarea unor documente secrete americane furnizate de Edward Snowden, a declarat marţi editorul jurnalului britanic, relatează AFP, citată de Agerpres.

Alan Rusbridger a spus că a fost contactat „de un foarte înalt responsabil al guvernului, care afirma că reprezintă opinia premierului”. Rusbridger a avut apoi două întâlniri cu acest responsabil, care „i-a cerut returnarea sau distrugerea tuturor materialelor pe care le aveam în lucru”.

The Guardian se afla în plin proces de publicare a dezvăluirilor privind programele de supraveghere în masă ale Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) din SUA şi ale omologului său britanic, GCHQ, după ce fostul consultant american Snowden i-a transmis cotidianului mii de documente secrete.

Într-un articol publicat marţi de The Guardian, Rusbridger susţine că autorităţile i-au spus: „V-aţi distrat destul. Acum vrem să daţi înapoi lucrurile acestea”.

„Am avut mai multe întâlniri cu persoane mai puţin cunoscute de la Whitehall”, cartierul unde se află birourile premierului, a continuat editorul. „Cererea era aceeaşi: returnaţi materialele de la Snowden sau distrugeţi-le. Aţi avut parte de dezbaterea voastră. Nu este nevoie să mai scrieţi pe acest subiect”, i s-ar fi comunicat lui Alan Rusbridger.

Editorul a declarat că guvernul l-a ameninţat să demareze o procedură judiciară pentru a încerca să recupereze documentele secrete, în cazul în care jurnalul nu le distruge.

„Iar atunci s-a produs unul din cele mai bizare momente din lunga istorie The Guardian. Doi experţi în securitate de la GCHQ au supravegheat distrugerea harddisk-urilor în subsolul The Guardian pentru a se asigura că nu mai există nimic care ar putea prezenta vreun interes de a fi transmis agenţilor chinezi”, a adăugat acesta.

Articolul lui Alan Rusbridger vine în contextul în care autorităţile britanice sunt vizate de un val de proteste după reţinerea timp de nouă ore a lui David Miranda, partenerul lui Glenn Greenwald, jurnalistul care a lucrat cu Snowden pentru a dezvălui programele de supraveghere americane.

Rusbridger a condamnat arestarea şi a avertizat că „în scurt timp va deveni imposibil pentru jurnalişti să aibă surse confidenţiale”.

În ciuda acţiunilor autorităţilor britanice, Greenwald a avertizat că va continua dezvăluirile.

„Voi fi mult mai agresiv de acum înainte, am să fac publice şi mai multe documente, inclusiv despre Anglia. Am multe documente despre sistemul de spionaj englez”, a spus Greenwald pe aeroportul din Rio de Janeiro, în timp ce-l aştepta pe David Miranda, potrivit Reuters.

×
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close