Antena 3 CNN Externe Guvernul ceh cade, în plin mandat la preşedinţia UE

Guvernul ceh cade, în plin mandat la preşedinţia UE

Guvernul ceh cade, în plin mandat la preşedinţia UE
Sursa foto: Mirek Topolanek
25 Mar 2009   •   01:29

Guvernul minoritar de centru-dreapta al premierului ceh Mirek Topolanek a pierdut marţi o moţiune de cenzură şi este nevoit să demisioneze, ceea ce este de natură să submineze poziţia Cehiei la preşedinţia UE, în plină criză economică.

Topolanek a anunţat că este gata să demisioneze, deşi opoziţia social-democrază anunţase înainte de moţiune că guvernul actual poate rămâne în funcţie până la încheierea preşedinţiei UE, la sfârşitul lunii iunie, scrie Reuters

Este al treilea guvern care cade în Europa de Est anul acesta, după cele ale Lituaniei şi Ungariei, deşi înfrângerea lui Topolanek în Parlament are mai mult de-a face cu politica internă, decât cu criza financiară, ca în celelalte două cazuri. Republica Cehă a fost mai puţin afectată de criză decât ţările din regiune şi, în pofida instabilităţii politice, moneda sa naţională a avut un curs stabil, refăcându-se după o depreciere de la începutul acestui an. După adoptarea moţiunii, coroana cehă s-a depreciat cu doar 0,4% faţă de euro, la 27,09.

Coaliţia de guvernare tripartită, fragilă încă de la venirea la putere în 2007, din cauza lipsei majorităţii parlamentare, a pierdut la un singur vot diferenţă, după ce mai mulţi foşti deputaţi ai săi au votat cu opoziţia de stânga. Două scenarii sunt posibile după ce Parlamentul ceh a aprobat moţiunea de cenzură împotriva guvernului, care trebuie să demisioneze: fie preşedintele numeşte un premier pentru a forma un nou guvern, fie principalele partide ajung la un acord pentru alegeri anticipate.

Însă liderul social-democraţilor, Jiri Paroubek, declarase într-o conferinţă de presă înaintea votului că "acest guvern poate rămâne la putere pentru un timp ca guvern demisionar, poate încheia preşedinţia cehă a UE sau cea mai mare parte din aceasta". Opoziţia reproşează guvernului modul cum a gestionat economia. Paroubek a spus că un guvern de experţi neafiliaţi politic va putea fi format în vară pentru a conduce ţara până la alegerile anticipate care ar putea avea loc în toamnă sau în primăvară. Alegerile la termen erau prevăzute la jumătatea anului 2010.

La rândul său, Topolanek spusese luni că alegeri anticipate ar putea avea loc în vară, dacă moţiunea de cenzură trece şi nu există un acord pentru un nou guvern. Având în vedere cât de divizat este Parlamentul, va fi greu de format un nou guvern fără un acord între principalii rovali: democraţii civici ai lui Topolanek şi social-democraţi. Social-democraţii conduc în sondajele de opinie, dar diferenţa dintre ei şi partidul lui Topolanek s-a redus la 4,5% în ultimele sondaje de săptămâna trecută.

Social-demcoraţii au promovat mai multe cheltuieli sociale şi au respins planurile de reformare a sectorului medical. Dar analiştii spun că marja lor de manevră ar fi limitată de obiectivul de a adera la Zona euro, deşi Praga nu şi-a fixat încă un termen în acest sens. Condiţiile economice pentru aderarea la euro, combinate cu faptul că ratele dobânzilor sunt fixate de banca centrală, care este independentă, vor face ca impactul concret al unei schimbări de guvern să nu fie prea mare. Reflectând această opinie, pieţele nu au fost foarte afectate de incertitudinea politică.

Deşi economia cehă a fost afectată de scăderea exporturilor, băncile sale nu au avut nevoie să fie salvate, iar populaţia a fost calmă, şi pentru că cehii nu sunt foarte expuşi la datorii externe.

Social-democraţii sunt susţinători fervenţi ai integrării în UE. Ei se opun, de asemenea, planurilor de a instala un scut antirachetă în Cehia.

Comisia Europeană s-a declarat optimistă marţi seară, în privinţa capacităţii Cehiei de a încheia "în mod eficient" preşedinţia semestrială a Uniunii, în ciuda evoluţiilor politice de la Praga.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Cehia motiune de cenzura
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close