Antena 3 CNN Externe Guvernul sirian va permite formarea mai multor partide politice

Guvernul sirian va permite formarea mai multor partide politice

Guvernul sirian va permite formarea mai multor partide politice
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
25 Iul 2011   •   14:22

Guervnul sirian a adoptat un proiect de lege care permite formarea paridelor politice în afara partidului unic, Baath, informează BBC.

Partidul, condus de președintele Bashar al-Assad, se află la guvernare din 1963, când ajuns la putere datorită unei lovituri militare. Președintele a moștenit conducerea partidului și președinția de la tatăl său. Conform constituției siriene, partidul Baath ”conduce societatea și statul”.

Conform proiectului de lege, în afara partidului Baath, se pot forma partide politice, care să ”adere la principiile democratice”. Partidele noi nu se pot forma pe bază de religie sau alianțe tribale sau regionale, se arată în proiect.

Siria se confruntă cu proteste populare de peste patru luni, în timpul cărora au murit peste 1.400 de civili și aproximativ 350 de agenți ai forțelor de securitate. Vineri, zeci de mii de sirieni au ieșit în stradă, sfidând amenințările intervențiilor în forță anunțate de guvern. Un sistem politic bazat pe pluripartidism este una dintre principalele reforme cerute de oamenii care au ieșit în stradă în ultimele luni.

Autoritățile siriene au calificat mișcările de protest spunând că sunt o conspirație din afara țării și au învinuit ”bande criminale înarmate” pentru violența din stradă.

×
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close