Antena 3 Externe Liderul suprem al talibanilor, după anunțul noului guvern la Kabul: "Aplicați Sharia!"

Liderul suprem al talibanilor, după anunțul noului guvern la Kabul: "Aplicați Sharia!"

de Redacția Antena 3    |    07 Sep 2021   •   22:07
Liderul suprem al talibanilor, după anunțul noului guvern la Kabul: "Aplicați Sharia!"
Sursa foto: Wikipedia

Liderul suprem al talibanilor afgani, Hibatullah Akhundzada, a cerut noului cabinet interimar de la Kabul să susțină aplicarea legii islamice, Sharia, în țară, relatează BBC.

Într-o declarație difuzată în limba engleză, el a cerut celor membrilor guvernului să protejeze cele mai mari interese ale țării și să asigure "pacea, prosperitatea și dezvoltarea durabile".

Akhundzada (foto) i-a îndemnat pe afgani să nu plece din țară, în condițiile în care peste 120.000 de cetățeni s-au exilat în ultimele săptămâni de teama talibanilor.

De asemenea, liderul grupării a mai pledat în favoarea unor "relații puternice şi sănătoase cu vecinii Afganistanului şi cu toate celelalte state", menționând că regimul său va lua "măsuri puternice şi eficace pentru protejarea drepturilor omului".

Este primul mesaj al liderului suprem taliban după ce această grupare a preluat puterea în țară.

Sharia a fost aplicată într-o formă strictă în primul regim taliban, în perioada 1996 - 2001.

Femeilor le-a fost interzis să meargă la școală sau să muncească, sub sancțiuni care mergeau până la pedeapsa cu moartea.

Însă actualii lideri talibani au dat asigurări că vor permite femeilor să aibă un rol important în societate și să studieze.

Presa internațională a relatat despre prima zi în care s-au reluat cursurile în universități la Kabul.

Studenții au fost separați pe sexe în sălile de curs cu ajutorul unor draperii.

Ce se știe despre liderul suprem al talibanilor

Comandantul suprem taliban Hibatullah Akhundzada conduce gruparea din anul 2016.

Sunt puține informații confirmate despre el, la fel ca în cazul multor alți lideri talibani de vârf, dar se estimează că are în jur de 60 de ani și apare extrem de rar în public, de regulă, cu ocazia sărbătorilor religioase.

Și-ar fi trăit cea mai mare parte a vieții în Afganistan și a participat la rezistența anti-sovietică în anii '80. Reputația sa este însă mai degrabă religioasă decât militară.

Akhundzada a fost șeful tribunalelor Sharia în primul regim taliban.

În perioada respectivă, militanții au aplicat pedepse în conformitate cu versiunea strictă a legii islamice și au executat în public criminalii și vinovații de adulter.

Hoților le era rezervată amputarea mâinilor sau picioarelor.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close