Antena 3 CNN Externe Hunter Biden este acuzat de procurorii americani că a luat bani de la Puiu Popoviciu pentru ca SUA să intervină în cazul său

Hunter Biden este acuzat de procurorii americani că a luat bani de la Puiu Popoviciu pentru ca SUA să intervină în cazul său

hunter biden puiu popoviciu hepta
Avocaţii lui Hunter Biden nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii și Casa Albă a refuzat să comenteze | Sursă colaj foto: Hepta
de Andreea Ştefan    |    08 Aug 2024   •   08:38

Procurorii din dosarul fiscal penal din SUA împotriva lui Hunter Biden l-au acuzat pe acesta că a acceptat plăţi de la un om de afaceri român care a încercat să „influenţeze agenţii guvernamentale americane" în legătură cu o anchetă penală în România, relatează Reuters, potrivit Agerpres. Procurorii americani susțin că Hunter Biden ar fi luat mai mult de 3 milioane de dolari de la Puiu Popoviciu, pentru ca SUA să intervină în cazul său, notează ABC News.

Departamentul de Justiţie al SUA a făcut această afirmaţie într-un dosar depus miercuri la tribunalul federal din Los Angeles, unde fiul preşedintelui american Joe Biden va fi judecat pe 9 septembrie pentru evaziune fiscală. Acesta a pledat nevinovat.

Potrivit postului de televiziune ABC, reclamaţia are legătură cu serviciile prestate de Hunter Biden pentru Gabriel Popoviciu, un român bogat identificat ca „G.P.", cunoscut ca „Puiu” Popoviciu, în documentaţie şi despre care procurorii spun că l-a angajat pe Hunter Biden pentru activităţi juridice la sfârşitul anului 2015, când Joe Biden era vicepreşedinte al Statelor Unite.

Reuters nu a putut verifica independent că „G.P." este Popoviciu. Avocaţii lui Hunter Biden nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii. Procurorii nu au răspuns imediat la solicitări similare. Casa Albă a refuzat să comenteze. Popoviciu nu a putut fi contactat după orele de lucru, scrie agenţia britanică de presă.

În document, procurorii au indicat că intenţionează să prezinte dovezi care să arate că Hunter Biden şi un partener de afaceri „au primit o remunerare de la un mandant străin care a încercat să influenţeze politica şi opinia publică americană şi să determine Statele Unite să investigheze ancheta asupra G.P. din România".

Hunter Biden şi partenerul de afaceri „erau îngrijoraţi că activitatea de lobby ar putea provoca ramificaţii politice pentru tatăl inculpatului", iar Hunter Biden a dorit să ascundă „adevărata natură" a activităţii sale pentru G.P., au adăugat procurorii.

G.P. s-a confruntat cu acuzaţii de luare de mită în România, se arată în dosar.

În decembrie anul trecut, un mare juriu federal l-a acuzat pe Hunter Biden că nu a plătit impozite în valoare de 1,4 milioane de dolari între 2016 şi 2019, în timp ce a cheltuit milioane de dolari pe medicamente şi diverse articole de lux.

Fiul preşedintelui american a fost, de asemenea, acuzat de sustragere de la plata impozitelor pentru anul fiscal 2018, când a depus declaraţii false. El se confruntă cu trei acuzaţii de infracţiuni grave şi cu alte acuzaţii de infracţiuni minore.

Separat, Hunter Biden a fost condamnat în iunie de un juriu din Wilmington, Delaware, pentru că a minţit cu privire la consumul ilegal de droguri atunci când a cumpărat un pistol în 2018. El încă nu a fost condamnat.

Cine este Puiu Popoviciu

Puiu Popoviciu este un om de afaceri controversat din România. A primit, pe 2 august 2017, o condamnare definitivă de 7 ani de închisoare în dosarul "Ferma Băneasa".

El a plecat din România înainte de pronunţarea sentinţei, fiind localizat în Marea Britanie, de unde autorităţile române au încercat fără succes să îl extrădeze.

Iniţial, el a fost reţinut la Londra, însă a fost eliberat în schimbul unei cauţiuni de 200.000 de lire sterline.

Ulterior, în 2021, Înalta Curte de Justiţie a Marii Britanii a respins definitiv cererea României de extrădare a omului de afaceri, judecătorii britanici motivând că Popoviciu nu a fost judecat de un tribunal imparţial în România şi a „suferit o negare completă'' a drepturilor sale la un proces corect, aşa cum sunt ele protejate prin articolul 6 al CEDO. 

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close