Antena 3 CNN Externe Igor Dodon, fostul președinte al Republicii Moldova, reținut pentru 72 de ore, fiind acuzat de corupție și trădare de patrie

Igor Dodon, fostul președinte al Republicii Moldova, reținut pentru 72 de ore, fiind acuzat de corupție și trădare de patrie

Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a fost reținut pentru 72 de ore. Acesta a fost vizat de percheziții într-un dosar de corupţie, în dimineața zilei de 24 mai.

Igor Dodon, fostul președinte al Republicii Moldova, reținut pentru 72 de ore, fiind acuzat de corupție și trădare de patrie
Sursa foto: Hepta / Sputnik / Mihai Karaush
de Cerasela Stafie    |    24 Mai 2022   •   11:25

Procurorul general interimar, Dumitru Robu, a confirmat reținerea pentru 72 de ore a fostului lider de la Chișinău, scrie Deschide.MD, fiind acuzat de comiterea coruperii pasive, acceptarea finanţării partidului politic de o organizaţie criminală, trădare de patrie şi îmbogăţire ilicită.

De asemenea, a fost reținut și cumnatul lui Dodon Petru Merineanu. Potrivit surselor publicației citate mai sus, acesta ar fi încercat să distrugă mai multe probe.

În dimineața zilei de 24 mai, ofițerii Serviciului de Informații și Securitate, alături de procurorii anticorupție, au descins cu percheziții la domiciliul fostului președinte al Republicii Moldova și președintele de onoare al PSRM Igor Dodon.

De asemenea, au fost efectuate percheziții la mai multe adrese, inclusiv la domiciliul lui Dodon, la cumnatul său, Petru Merineanu, la finul socialistului, ex-ofițerul SPPS, Lilian Filipov, dar și la sediul asociației „Uniunea de Afaceri Moldo-Rusă”, al cărei președinte este fostul președinte al Republicii Moldova.

Reținerea acestuia a avut loc în cadrul dosarului "Kuliok" (Sacoșa). Acestea se bazează pe unele imagini video din anul 2019 de la sediul PDM. Vlad Plahotniuc i-a transmis atunci președintelui Igor Dodon o pungă în care ar fi fost bani.

În imaginile video se observă cum Dodon refuză să ia sacoșa și îi spune lui Plahotniuc să i-o dea lui Costea (n.r. Botnari), care la rândul său o va transmite lui Cornel (n.r. Corneliu Furculiță, membru PSRM). Din imaginile video rezultă că banii pe care îi ia Dodon de la Plahotniuc sunt pentru salarizarea celor din PSRM.

Săptămâna trecută, pe 18 mai, procurorul general interimar, Dumitru Robu, a semnat ordonanța privind repornirea urmăririi penale în dosarul "Kuliok”, după ce în mai 2020, Procuratura Generală, care era condusă pe atunci de Alexandr Stoianoglo, a dispus neînceperea urmăririi penale, menționând că nu cunoaște cât de veridice sunt imaginile, în ce circumstanțe au fost făcute, dar și alte detalii inerente unor astfel de înregistrări.

×
Subiecte în articol: igor dodon retinut
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close