Antena 3 CNN Externe În lipsa unei rezoluții ONU, violențele în Siria continuă. Se estimează că au murit 6.000 de oameni

În lipsa unei rezoluții ONU, violențele în Siria continuă. Se estimează că au murit 6.000 de oameni

În lipsa unei rezoluții ONU, violențele în Siria continuă. Se estimează că au murit 6.000 de oameni
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
de N.B.    |    06 Feb 2012   •   09:23

În timp ce liderii au încercat să stabilească, pe parcursul weekendului, cum vor reacționa la criza din Siria, o mare porțiune a țării a fost acaparată de luptele tot mai violente, incluzând un atac despre care Consiliul Național Sirian a declarat că a fost ”un masacru”, relatează CNN.

Conform estimărilor ONU, în urma violențelor din Siria în ultimele luni, au murit peste 6.000 de oameni. Guvernul Sirian a negat vreo responsabilitate în declanșarea violențelor, învinovățind în mod constant ”grupuri armate teroriste”.

Totuși, reprezentanții Opoziției, precum și lideri din afara Orientului Mijlociu, susțin că forțele armate ale lui Bashar al-Assad au ucis civili ca parte a represiunii protestelor și contestărilor președintelui și guvernului.

Conform unui grup de activiști din Siria, 29 dintre cei 43 de oameni, estimați a fi uciși duminică în Siria, sunt din Homs, unul dintre orașele care a văzut cele mai mari violențe de la începutul protestelor. Grupurile opoziției siriene susțin că, de joi începând, în Homs au murit peste 300 de civili.

Agenția de stat Syrian Arab News anunță, în schimb, moartea a 15 persoane, printre care doi copii, un colonel și opt membri ai unei singure familii, victime ale ”teroriștilor” în toată țara.

Numărul răniților sau victimelor, rezultat în urma ciocnirilor violente, nu poate fi confirmat din surse independente de părțile implicate, dat fiind faptul că autoritățile siriene nu permit accesul jurnaliștilor străini în țară..

În ciuda apelurilor din partea Statelor Unite sau Franței, Consiliul de Securitate al ONU nu a adoptat încă o poziție fermă cu privire la violențele din Siria, opoziția Rusiei și Chinei fiind principala cauză în acest sens.

Rusia şi China au folosit dreptul de veto, sâmbătă, pentru a bloca adoptarea în Consiliul de Securitate al ONU a proiectului de rezoluţie depus de Occident şi de ţările arabe pentru condamnarea acţiunilor de reprimare din Siria.

Occidentul a criticat dur decizia Rusiei şi Chinei.

×
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close