Antena 3 CNN Externe Incendiu în insula Thassos: Sute de pompieri, şase avioane şi şase elicoptere intervin pentru stingerea flăcărilor

Incendiu în insula Thassos: Sute de pompieri, şase avioane şi şase elicoptere intervin pentru stingerea flăcărilor

Sute de pompieri, şase avioane şi şase elicoptere intervin în Thassos pentru stingerea incendiilor de vegetaţie izbucnite în zona Potamia.

de Redacția Antena 3 CNN    |    11 Aug 2022   •   09:25

Este însă o misiune dificilă, pentru că zona este greu accesibilă. Mai multe buldozere au fost aduse pentru a face un drum prin pădure pentru salvatori.

Zilele trecute, autorităţile de pe insulă anunţaseră că au blocat accesul turistilor la mai multe plaje aflate în apropierea unor zone forestiere, tocmai din cauza riscului ridicat de incendiu.

Datorită faptului că a venit noaptea nu s-a putut interveni și aerian, de-abia în această dimineață la ora 6:25 au început să vină elicopterele și avioanele de pe continent.

Vorbim în acest moment de 4 avioane și 5 elicoptere, care vor interveni toată ziua să țină sub control flăcările.

De asemenea, sunt 102 pompieri aici, 33 de vehicule. De asemenea, foarte mulți localnici, au fost implicați toată noaptea.

Mărturii ale românilor din zona afectată de incendii

Dan Adrian Drăgan, român stabilit în Thassos și unul dintre administratorii grupului de Facebook Forum Thassos a povestit, într-o postare pe rețeaua socială, clipele prin care a trecut de când a aflat despre incendiul de pe insulă. El spune că localnicii s-au implicat și au ajutat cum au putut pentru stingerea incendiului, iar turiștii nu ar trebui să intre în panică pentru că focul va fi stins.

„E 4:24. M-am trezit ultima oară miercuri, la 07:30. Părea o zi normală. Pe seară, puțin după ora 21, am aflat că arde prin Potamia. Și cu fiecare oră de trecea, părea și mai mare incendiul. Primeam tot mai multe poze, informații, întrebări de la vecini, turiști, prieteni și străini. Pe la 00:30 am plecat din Limenaria și nu știam dacă să mergem spre Potamia sau spre Theologos, acasă. Am decis amândoi că e mai bine să mergem spre casă, pentru că nu suntem pregătiți și apți să stingem incendii de pădure. Am decis să ajutăm cum putem, și anume să ne facem treaba. Am construit rapid o celulă de criza cu echipa și am stabilit procedura de urmat pe termen scurt, în ceea ce privește pașii imediat următori.

Dinspre Potos spre Theologos ne-a lovit mirosul de pădure arsă, adus de vânt, de peste deal. Deja flăcările se îndreptau spre Kinira. Credeam că sunt gâze, dar era cenușă ce cădea de sus peste drum, ca o ninsoare prea curând și nedorită în august. Aproape de Theologos, uitându-ne spre Kinira, se vedea cerul luminat în roșu periculos. Plus mirosul de lemn ars. Plus cenușa adusă de vântul puternic. Am urcat pe centură, acolo unde începe drumul forestier spre Kinira. Deși era 1:20, câteva mașini cu localnici așteptau să vadă evoluția focului. Vine, nu vine... E 4:33. Nu am dormit. Nu a venit. Vântul încă bate dinspre foc spre Theologos, uneori mai tare, alteori mai încet. Nu am dormit și mă dor ochii.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Sper că voluntarii și pompierii sunt toți ok și le mulțumesc pentru efortul lor, tuturor.

Fac apel către turiști să își păstreze calmul și să nu se deplaseze de la cazare până focul nu este stins, permițând astfel autorităților să intervină.

În tot acest timp am așteptat autoritățile să ne caute și să stabilim împreună strategia de comunicare. Încă îi așteptăm. Până ne caută, facem ce ne pricepem mai bine: informăm, corect. Ajutăm, cu ce putem”, a transmis Dan Adrian Drăgan.

×
Subiecte în articol: Grecia Insula Thassos incendiu
Parteneri
A murit Daniel Barbu, fost ministru al Culturii
x close