Antena 3 CNN Externe Incendiu la Istanbul. Baricadele au fost demolate cu buldozere, se intervine cu gaze lacrimogene şi tunuri de apă

Incendiu la Istanbul. Baricadele au fost demolate cu buldozere, se intervine cu gaze lacrimogene şi tunuri de apă

Incendiu la Istanbul. Baricadele au fost demolate cu buldozere, se intervine cu gaze lacrimogene şi tunuri de apă
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.Z.    |    11 Iun 2013   •   21:40
Un incendiu declanşat de artificii utilizate de protestatari a izbucnit în Piaţa Taksim din Istanbul, în cursul intervenţiei forţelor de ordine, informează CNN.
 
Protestarii au început să utilizeze petarde imediat după intervenţia forţelor de ordine cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă.
 
În prezent, mii de manifestanţi rămân în Piaţa Taksim din Istanbul, deşi poliţia reuşise să îi disperseze.

În urmă cu câteva ore, premierul Recep Tayyip Erdogan a avertizat că Guvernul nu va mai da dovadă de niciun fel de "toleranţă" faţă de manifestanţii care cer demisia sa.
 
Poliţia, având vehicule blindate, a pătruns în Piaţa Taksim, utilizând gaze lacrimogene şi tunuri cu apă. Baricadele au fost demolate cu buldozere, dar sute de manifestanţi rămân în zonă, fiind implicaţi în confruntări cu forţele de ordine.


Foto: Facebook/Reuters
 
Bilanţul violenţelor care durează de două săptămâni în Turcia a ajuns la patru morţi şi câteva mii de răniţi.

Protestele începute pe 31 mai
, care iniţial erau faţă de reducerea suprafeţelor verzi din Parcul Gezi - unde există planul de reconstruire a cazarmei otomane Topçu Kişlasi, care ar deveni un complex turistic, având inclusiv un mall - au devenit o acţiune îndreptată împotriva premierului Recep Tayyip Erdogan, criticat pentru politicile cu caracter islamist. 
 
Erdogan, aflat la putere din anul 2002, este liderul Partidului pentru Dreptate şi Dezvoltare (AK), format pe structurile unei foste mişcări islamiste. În urmă cu două săptămâni, Parlamentul turc a aprobat o lege care interzice vânzarea şi consumul de băuturi alcoolice în intervalul orar 22.00 - 6.00, o situaţie care a nemulţumit tinerii turci. Acuzat de atitudine islamistă, Erdogan a dat asigurări că este determinat să respecte caracterul laic al statului turc.


 

 

×
Subiecte în articol: turcia proteste in turcia
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close