Antena 3 CNN Externe Avertisment din SUA: Inflamaţii cardiace la adolescenţi, după administrarea vaccinurilor anti-COVID!

Avertisment din SUA: Inflamaţii cardiace la adolescenţi, după administrarea vaccinurilor anti-COVID!

Mai multe cazuri rare de inflamaţii cardiace depistate la adolescenţi şi adulţi tineri din SUA sunt asociate cu vaccinurile pentru Covid-19 ale Pfizer/BioNTech şi Moderna, a precizat o comisie de medici care acordă consultanţă Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite.

Avertisment din SUA: Inflamaţii cardiace la adolescenţi, după administrarea vaccinurilor anti-COVID!
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    24 Iun 2021   •   19:38

Grupul tehnic de lucru pentru siguranta vaccinurilor (VaST) a afirmat, in raport, ca riscul de miocardita sau pericardica in urma vaccinari cu vaccinurile bazate la ARNm la adolescenti si adulti tineri este notabil mai ridicat dupa a doua doza si la barbati, scrie ziare.com.

CDC a afirmat intr-un alt raport ca pacientii cu inflamatie cardiaca dupa vaccinare se recupereaza in general dupa simptome si se descurca bine.

Comitetul consultativ pentru practicile de imunizare (ACIP) se reuneste pentru a evalua posibilitatea unei legaturi intre afectiunile cardiace si vaccinurile ARNm. VaST este un subgrup al ACIP.

CDC investigheaza cazuri de inflamatie cardiaca, in principal la barbati tineri, de cateva luni.

Ministerul israelian al sănătăţii a declarat la începutul acestei luni că a văzut o posibilă legătură între astfel de cazuri şi vaccinul pentru Covid-19 al Pfizer.

CDC a anunţat, la începutul acestei luni, că evaluează în continuare riscul asociat cu această afecţiune şi că nu confirmă o relaţie de cauzalitate între vaccinuri şi problema cardiacă.

Cu toate acestea, agenţia a declarat că un număr de tineri mai mare decât era de aşteptat au suferit inflamaţii cardiace după cea de-a doua doză de vaccinuri ARNm pentru Covid-19, cu mai mult de jumătate din cazuri raportate la persoane cu vârste cuprinse între 12 şi 24 de ani.

Dr. Tom Shimabukuro, director adjunct al Biroului de siguranţă pentru imunizare al CDC, a afirmat într-o prezentare că datele de la unul dintre sistemele de monitorizare a siguranţei agenţiei - Vaccine Safety Datalink (VSD) - sugerează o rată de 12,6 cazuri pe milion în cele trei săptămâni după a doua doză de vaccin, la persoane cu vârste cuprinse între 12 şi 39 de ani.

Pfizer, al cărei vaccin a fost autorizat pentru utilizare la americanii de până la 12 ani, a afirmat anterior că nu a observat o rată mai mare de inflamaţie a inimii decât s-ar fi aşteptat în mod normal în populaţia generală.

Moderna a spus că nu poate identifica o asociere cauzală între cazurile de inflamaţie cardiacă şi vaccinul său.

Peste 138 de milioane de americani au fost până acum complet vaccinaţi cu unul dintre cele două vaccinuri ARNm, conform datelor CDC.

×
Parteneri
Oraşul din România cu cele mai mici facturi la energie. Secretul preţurilor mici la încălzire
x close