Antena 3 Externe Interlopii români îngrozesc Spania. Au folosit un explozibil utilizat de teroriștii islamici, “Mama lui Satan”

Interlopii români îngrozesc Spania. Au folosit un explozibil utilizat de teroriștii islamici, “Mama lui Satan”

10 Mar 2019   •   13:18
Interlopii români îngrozesc Spania. Au folosit un explozibil utilizat de teroriștii islamici, “Mama lui Satan”

Unitatea Operativă Centrală (UCO) a Gărzii Civile din Spania a destructurat o bandă periculoasă de români care a jefuit mai multe ATM-uri din regiunea Castilla-La Mancha și cel puțin unul în Valencia cu un puternic exploziv fabricat în casă.

Agenții au intervenit asupra organizației care fabricase 730 de grame triperoxid triacetonic sau TATP, o substanță mai cunoscută sub porecla de Mama lui Satan, asta și pentru că este preferată de terorismul islamic, scrie publicația iberică El Confidencial.

Se estimează că teroriștii din Alcanar au venit să sintetizeze până la 150 de kilograme de produs pentru a ataca în Barcelona, dar materialul a detonat când îl manipulau, iar casa pe care o foloseau pentru depozitare a sărit în aer. Niciodată înainte nu a fost detectată folosirea TATP în cazurile de criminalitate comună în Spania. De asemenea, este prima dată când substanța este găsită înainte de a exploda.

Ancheta, botezată cu numele Operațiunea Damage (daune, în limba engleză), a început la 22 octombrie după furtul unui ATM din Gavarda (Valencia), un oraș mic de 1.000 de locuitori. Hoții au luat 15.000 de euro, dar ceea ce a atras atenția specialiștilor de poliție au fost daunele provocate de explozivul cu care au deschis seiful.

"Utilizarea detonărilor este frecventă în furtul bancomatelor de ani de zile. De obicei, materialul gazos sau pirotehnic este utilizat ca pulbere neagră. Dar imediat am realizat că avem de-a face cu o substanță cu mult mai mare putere distructivă ", spune Fernando Delgado, șeful Grupului de Criminalitate Organizată al UCO. Bomba a generat un zgomot uriaș și a distrus biroul bancar. Confruntat cu gravitatea faptelor, Tribunalul de Primă Instanță și Instrucțiunea nr. 6 din Alzira (Valencia) au deschis un caz, iar ancheta a fost luată direct de către UCO.


Analizele specialiștilor au deschis mai multe piste, iar una dintre ele a condus la un bărbat și o femeie din România care au călătorit în zona Gavarda cu câteva zile înainte de asalt, deși aveau reședința în Socuéllamos (Ciudad Real), la aproximativ 250 de kilometri distanță. Agenții au început să-i urmărească și au constatat că, în ciuda faptului că nu aveau o sursă cunoscută de venituri, au avut mai multe mașini și duceau un stil de viață ridicat. Mișcările lor erau ciudate și, în plus, vila în care se refugiaseră avea măsuri de securitate mari, cu camere de supraveghere în jurul perimetrului.


După câteva luni de cercetare, atenția UCO sa concentrat asupra celor doi români. Până la sfârșitul lunii ianuarie a fost detectată o călătorie care a eliminat aproape toate îndoielile. „Cuplul s-a deplasat la aeroportul Barajas pentru a întâmpina doi bărbați, de asemenea, sosiți din România. Unul dintre ei s-a dovedit a fi expert în a face TATP, pe care l-a folosit în tâlhării, iar celălalt era un asistent“, spune Delgado.

De formație militară

De asemenea, agenții au aflat că, după sosirea ultimilor doi membri ai grupului, în Spania, un pachet a sosit din străinătate. "Ei au fost precursorii care să poată construi explozibilul". Nu se știe cum a învățat specialistul acest lucru. "Credem că cel puțin unul dintre indivizi a avut pregătire militară. Există mai multe motive care ne-au determinat să ne gândim la asta, deși suntem în colaborare cu autoritățile române pentru a obține mai multe informații ".

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close