Antena 3 CNN Externe Interviu exclusiv cu Ariel Ahram, expert în afaceri guvernamentale: „Pacea e posibilă în Orientul Mijlociu”

Interviu exclusiv cu Ariel Ahram, expert în afaceri guvernamentale: „Pacea e posibilă în Orientul Mijlociu”

Sabrina Preda
2 minute de citit Publicat la 19:41 09 Oct 2024 Modificat la 19:19 07 Noi 2024
Ariel Ahram antena 3 cnn
„Înainte de a exista negocieri la scară largă, vor exista probabil negocieri la scară mică”, a spus Ariel Ahram, prof. Univ. Virginia Tech. Sursă foto: Captură video Antena 3 CNN

Profesorul Ariel Ahram a vorbit miercuri, într-un interviu exclusiv în emisiunea News Hour with CNN de la Antena 3 CNN, despre posibilitatea unui conflict regional în Orient, dar şi cum ar putea Israelul să distrugă axa de rezistenţă a Iranului. „Pacea este posibilă în Orientul Mijlociu”, este declaraţia profesorului în afaceri guvernamentale şi internaţionale la Universitatea Virginia Tech şi și autor al cărții „Război și conflict în Orientul Mijlociu și Africa de Nord".

Sabrina Preda, realizator News Hour with CNN: „Domnule Ahram, toată lumea urmărește situația din Orientul Mijlociu și cred că întrebarea pe care ne-o punem cu toții este cât de aproape suntem de un conflict regional sau chiar de Al Treilea Război Mondial?”

Ariel Ahram, prof. Univ. Virginia Tech: „Un conflict regional pare mai probabil acum decât acum o lună, și mai probabil acum o lună decât acum un an sau un an și jumătate. Totuși, cred că este important să ne amintim că nicio parte în conflict nu dorește un război regional, cu atât mai puțin un război mondial. Există, totuși, unele probleme substanțiale de eroare de calcul și de percepție care ar putea duce la o escaladare accidentală.

Israelul singur poate da o lovitură militară semnificativă tuturor proxy ai Iranului, Houthis, Hezbollah în Liban, precum și Hamas. De asemenea, poate da o lovitură semnificativă Iranului însuși. Dar abordările militare în sine nu vor rupe axa. Doar o abordare diplomatică, care să atragă acești proxy departe de orbita iraniană, va putea rupe definitiv axa.

Israelul va răspunde cu siguranță în mod militar. Întrebarea majoră, totuși, este cât de mare va fi escaladarea pe care o va lansa Israelul. Israelul luptă deja în Liban și în Gaza și ar putea decide că nu dorește să asiste la o escaladare majoră cu Iranul în același timp. În plus, SUA exercită presiuni substanțiale asupra Israelului pentru a nu face o mișcare riscantă care ar atrage Iranul mai adânc în conflict.”

Sabrina Preda, realizator News Hour with CNN: Credeți că este posibil să avem pace în Orientul Mijlociu?

Ariel Ahram, prof. Univ. Virginia Tech: „Pentru că vorbim despre un conflict vechi acolo? Eu cred că este posibilă pacea în Orientul Mijlociu. Pacea va necesita noi angajamente față de diplomație. Va fi nevoie de o dorință de compromis. Va necesita o angajare în dialog între inamici. Aceste lucruri lipsesc în acest moment, dar nu cred că au dispărut pentru totdeauna.

Am văzut multe conflicte vechi în întreaga lume, în Europa, în America, în Asia, care au devenit pașnice. Nu cred că Orientul Mijlociu va fi neapărat diferit, dar în acest moment este greu să ai acest tip de speranță.

Înainte de a exista negocieri la scară largă, vor exista probabil negocieri la scară mică. Negocieri pentru a dezvolta o încetare a focului care să dureze o săptămână sau chiar o lună. Negocieri pentru a permite continuarea ajutorului umanitar. Negocieri pentru a permite refugiaților să se reinstaleze. Aceste tipuri de acorduri pot contribui la încetinirea violenței și să permită o reconsiderare a politicilor generale. Trebuie să ajungeți la un punct de pauză înainte de a putea face un târg mare.”

×
Parteneri
x close