Antena 3 CNN Externe Israel cere Siriei să se angajeze în discuţii directe de pace

Israel cere Siriei să se angajeze în discuţii directe de pace

Israel cere Siriei să se angajeze în discuţii directe de pace
Sursa foto: shimon peres
18 Mai 2009   •   16:24

Preşedintele Israelului a cerut Siriei să facă un gest îndrăzneţ şi să se alăture discuţiilor de pace. Acesta a apelat la Siria să deschidă canalele de negocieri directe de pace, apreciind că orice gest al guvernului de la Damasc ar ajuta relaţiile dintre cei doi vechi inamici.

Preşedintele Shimon Peres, care are mai mult un rol simbolic, a mai declarat reporterilor din Iordania că premierul Benjamin Netanyahu va susţine angajamantul fostului guvern israelian faţă de planul american de pace din Orientul Mijlociu, ce prevede o soluţie cu două state pentru conflictul cu palestinienii.


"Sirienii ar trebui să fie pregătiţi să discute. Dacă preşedintele Assad vrea pace, de ce este timid?", afirma acesta după ce a participat la un summit economic internaţional sub patronajul Forumului economic mondial.
?Am propus discuţii directe de multe ori. El crede că acestea ar fi un premiu pentru Israel. Nu sunt un premiu. Este normal."

Israel şi Siria au avut discuţii de pace indirecte, prin mediatori turci, anul trecut. Totuşi, Siria le-a suspendat din pricina războiului din Gaza din decembrie-ianuarie. Peres a declarat că sirienii au încercat să aducă SUA ca intermediar în disucţiile indirecte.
?Acum, nu cred că se întâmplă ceva? , a puncta Peres refeitor la o eventuală reluare a discuţiilor.

Siria cere ca Israelul să cedeze Înălţimile Golan, teritoriu capturat în 1967. Assad declara săptămâna trecut că nu crede că noul guvern israelian, de orientare dură, este un bun partener de discuţii.
Iar în urmă cu câteva zile, Netanyahu sublinia că nu va ceda niciodată Golan.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: shimon peres Siria negocieri de pace
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close