Antena 3 CNN Externe Israelul blochează transferul taxelor colectate de autorităţi către Palestina

Israelul blochează transferul taxelor colectate de autorităţi către Palestina

Israelul blochează transferul taxelor colectate de autorităţi către Palestina
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
02 Dec 2012   •   13:18

Guvernul israelian a decis blocarea transferurilor taxelor colectate de autorităţile israeliene în numele Autorităţii Palestiniene, după ce teritoriile palestiniene au primit statutul de stat-observator la ONU, scrie ziarul Haaretz, în ediţia online.
   
Premierul Benjamin Netanyahu şi ministrul israelian al Finanţelor, Yuval Steinitz, au decis confiscarea taxelor pe care Israelul le-a colectat în numele Autorităţii Palestiniene în noiembrie, fondurile urmând să fie utilizate pentru acoperirea datoriilor palestiniene la Compania de electricitate din Israel.
   
Este vorba de 460 de milioane de shekeli (92 de milioane de euro), bani care urmau să fie folosiţi pentru plata salariilor funcţionarilor Autorităţii Palestiniene.
   
Decizia intervine după ce "Palestina" a primit statutul de stat-observator la Naţiunile Unite, în urma unui vot controversat desfăşurat în cadrul Adunării Generale ONU. Imediat după această decizie, Israelul a autorizat construirea a 3.000 de locuinţe suplimentare în colonii din Ierusalimul de Est şi din Cisiordania.
   
Pe 11 noiembrie, ministrul israelian al Finanţelor, Yuval Steinitz avertizase: "Dacă palestinienii vor continua iniţiativa unilaterală la ONU, nu trebuie să se mai aştepte la cooperare bilaterală. Nu vom mai colecta impozitele şi nu vom mai transfera fondurile".
   
Sistemul fiscal din teritoriile palestiniene este unul complicat, pe fondul situaţiei conflictuale. Israelul colectează taxele impuse importurilor de bunuri din străinătate, dar şi TVA-ul în locul Autorităţii Palestiniene.

×
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close