Antena 3 CNN Externe Israelul se așteaptă ca atacul Iranului să dureze mai multe zile. Teheranul spune că „nu-i pasă dacă răspunsul va declanșa un război”

Israelul se așteaptă ca atacul Iranului să dureze mai multe zile. Teheranul spune că „nu-i pasă dacă răspunsul va declanșa un război”

profimedia-iron dome israel
Iranul amenință că va lovi Israelul, după uciderea liderului politic al Hamas. Cresc îngrijorările în legătură cu un război total în regiune. Foto: Profimedia Images
de Robert Kiss    |    04 Aug 2024   •   12:08

Atacul iranian asupra Israelului, ca răspuns la asasinarea liderului biroului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, în Iran săptămâna trecută, este de așteptat să aibă loc luni, au declarat duminică trei oficiali americani și israelieni reporterului Axios Barak Ravid. Între timp, șefii diplomaţiilor franceză şi americană, Stephane Sejourne şi respectiv Antony Blinken, au convenit sâmbătă, într-o convorbire telefonică, să ceară tuturor părţilor din Orientul Apropiat şi Mijlociu „să exercite cea mai mare reţinere” pentru a preveni o conflagraţie regională.

Israelul se așteaptă ca atacul Iranului să dureze mai multe zile. Ședință de urgență convocată de Netanyahu

Update 23:30. Miniştrii de externe din ţările membre ale G7 - grupul celor şapte cele mai dezvoltate economii din lume- s-au reunit prin videoconferinţă duminică pentru a evoca situaţia din Orientul Mijlociu, exprimându-şi „puternica preocupare” faţă de riscul escaladării în regiune, potrivit şefului diplomaţiei italiene Antonio Tajani.

Update 21:10 Premierul Benjamin Netanyahu are o întâlnire cu șefii de securitate în această seară, în timp ce Israelul se pregătește pentru atacurile anticipate ale Iranului și Hezbollah, dar nu are încă o „imagine definitivă” a atacurilor cu care se va confrunta, transmite postul israelian de televiziune Channel 12.

La întâlnire vor fi discutate potențialele „acțiuni preventive” pe care Israelul le-ar putea lua, inclusiv în Liban.

În această seară, întrebat de ce Israelul nu întreprinde acțiuni preventive, purtătorul de cuvânt al IDF, Daniel Hagari, a spus: „Ne urmărim inamicii pe toate fronturile și cu siguranță Hezbollahul din Liban. Avem planuri foarte ample, avem o mare disponibilitate de a acționa. Orice instrucțiune pe care o primim de la eșalonul politic, o vom îndeplini imediat.”

Potrivit Channel 12, SUA nu sunt sigure la ce să se aștepte de la Iran și Hezbollah.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken ia în considerare vizitarea regiunii în viitorul foarte apropiat, în lumina îngrijorării SUA cu privire la o potențială conflagrație regională.

Duminică, SUA au reiterat că sprijină Israelul și au cerut națiunilor occidentale să transmită Iranului mesajul de a nu escalada și să avertizeze Teheranul că orice atac semnificativ va determina un răspuns.

Wall Street Journal scrie că Iranul le-a spus diplomaților arabi că „nu-i pasă dacă răspunsul va declanșa un război”.

Există indicii că Iranul va lovi mai dur decât a făcut-o în aprilie, când a lansat sute de rachete și drone asupra Israelului într-un atac care a fost aproape complet respins.

Israelul se pregătește ca Iranul și Hezbollah să lanseze un atac care să dureze mai multe zile cu rachete și drone ca răspuns la asasinarea liderului Hamas.

„Vor încerca doar să ne epuizeze”, spune un oficial israelian pentru NBC News. Acesta a mai adăugat că există „presiuni puternice ale SUA pentru a ajunge la o încetare a focului” în războiul Israel-Hamas.

„Biden vrea să se întâmple în timpul mandatului său”, afirmă oficialul.

Discuții în regiune pentru evitarea escaladării conflictului

Update 20:15 Ministrul iordanian de externe, Ayman Safadi, s-a întâlnit duminică la Teheran cu omologul său iranian, pe fondul temerilor privind o escaladare militară între Iran şi Israel după asasinarea liderului politic al grupării islamiste palestiniene Hamas şi a unui înalt responsabil militar al grupării şiite libaneze Hezbollah, relatează AFP.

Iordania, ţară vecină Israelului cu care este legată printr-un tratat de pace din 1994, este un partener-cheie al Washingtonului în regiune.

Şeful diplomaţiei iordaniene a sosit duminică după-amiază la Teheran, unde s-a întâlnit şi discutat cu ministrul de externe interimar al Iranului, Ali Bagheri, a anunţat agenţia de presă iraniană Isna.

Îngrijorările privind o posibilă escaladare militară în Orientul Mijlociu au sporit în ultimele zile după intensificarea ameninţărilor din partea Iranului şi a aliaţilor săi împotriva Israelului.

Înainte de vizita ministrului iordanian, regele Iordaniei, Abdallah al II-lea, a lansat un apel la "evitarea în continuare a haosului" în Orientul Mijlociu, în cursul unei convorbiri telefonice cu preşedintele francez Emmanuel Macron.

Potrivit unui comunicat al palatului, Abdallah al II-lea a subliniat împreună cu Macron "evoluţii periculoase în regiune" şi a cerut "intensificarea eforturilor pentru a se ajunge la o acalmie cu scopul de a se evita extinderea conflictului în regiune şi a haosului în continuare".

Oficiali americani și israelieni se așteaptă la un atac puternic și complex al Iranului

Michael Erik Kurilla, comandantul Comandamentului Central al SUA, a sosit duminică dimineața devreme în Orientul Mijlociu, pe fondul amenințărilor Hezbollah și Iranului împotriva Israelului , scrie Jerusalem Post duminică, citând doi oficiali americani.

Scopul vizitei, care a fost planificată înainte de escaladarea actuală, este de a pregăti o coaliție pentru a contracara astfel de amenințări.

Oficilaii israelieni și americani se așteaptă ca atacul Iranului să fie mai puternic și mai complex decât atacul din luna aprilie. Atunci, o coaliție de țări, inclusiv Iordania și alte state arabe, a colaborat pentru a împărtăși informații și a intercepta atacul iranian. Cu toate acestea, oficialii au remarcat că nu este sigur dacă o astfel de coaliție ar putea fi reasamblată rapid și dacă toate țările ar fi dispuse să participe din nou.

Statele Unite au anunţat deja vineri desfăşurarea în Orientul Mijlociu a mai multe nave de război şi avioane de luptă pentru a-şi proteja trupele şi aliatul lor Israel în faţa ameninţărilor Iranului şi a unor grupări precum mişcarea islamistă palestiniană Hamas şi gruparea libaneză Hezbollah.

SUA și Franța fac apel la reținere pentru a preveni un război total în Orientul Mijlociu

Şefii diplomaţiilor franceză şi americană, Stephane Sejourne şi respectiv Antony Blinken, au convenit sâmbătă, într-o convorbire telefonică, să ceară tuturor părţilor din Orientul Apropiat şi Mijlociu „să exercite cea mai mare reţinere” pentru a preveni o conflagraţie regională, a declarat Ministerul de Externe de la Paris, informează AFP, potrivit Agerpres.

Cei doi înalţi oficiali şi-au împărtăşit „preocupările cu privire la creşterea tensiunilor” în această regiune, a declarat Christophe Lemoine, purtătorul de cuvânt al MAE francez.

„Ei au convenit să continue să ceară tuturor părţilor să exercite cea mai mare reţinere pentru a preveni orice conflagraţie regională care ar avea consecinţe devastatoare pentru ţările din regiune”, a adăugat el.

Ei îşi vor continua totodată eforturile „comune” în vederea obţinerii unei încetări „de durată” a focului în Gaza.

Biden speră ca Iranul să renunțe la ripostă

Preşedintele SUA, Joe Biden, şi-a exprimat speranţa că, în ciuda ameninţării de a răzbuna asasinarea la Teheran a liderului politic al grupării islamiste palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh, Iranul va renunţa la această idee, în contextul intensificării temerilor că războiul Israelului împotriva militanţilor palestinieni din Gaza ar putea escalada într-un conflict mai larg în Orientul Mijlociu, informează duminică Reuters.

Tensiunile regionale au crescut în urma asasinarii lui Ismail Haniyeh, miercuri, la o zi după ce Fuad Shukr, un comandant militar de rang înalt din gruparea libaneză şiită Hezbollah, care la fel ca Hamas este susţinută de Iran, a fost ucis într-un atac israelian la Beirut.

Iranul şi Hamas au dat vina pe Israel pentru uciderea lui Haniyeh şi, împreună cu Hezbollah, au jurat răzbunare. Israelul nici nu a confirmat, nici nu a negat implicarea în uciderea lui Haniyeh.

Întrebat sâmbătă de reporteri dacă Iranul va da înapoi, Biden a răspuns: „Sper că da. Nu ştiu”. 

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu i-a avertizat pe israelieni că „îi așteaptă zile dificile”.

„Am auzit amenințări din toate părțile. Suntem pregătiți pentru orice scenariu”, a mai spus el.

Sâmbătă, Gardienii Revoluţiei din Iran au transmis că Israelul „va fi pedepsit la momentul și în locul potrivit”.

Mai multe țări, printre care și România, au transmis avertismente către cetățeni să părăsească de urgență Libanul, de teama escaladării tensiunilor din Orientul Mijlociu. 

De asemenea, în Israel, oameni au fost instruiți să fie pregătiți pentru atacul israelian. Cetățenii israelieni au primit instrucțiuni cu privire la ce trebuie să facă în cazul unor atacuri asupra țării. În paralel, oamenii iau cu asalt supermarketurile pentru a-și face stocuri de produse de bază.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close