Antena 3 CNN Externe Italia a menţinut condamnările pentru 23 de agenţi CIA acuzaţi că au răpit şi torturat un imam din Milano

Italia a menţinut condamnările pentru 23 de agenţi CIA acuzaţi că au răpit şi torturat un imam din Milano

Italia a menţinut condamnările pentru 23 de agenţi CIA acuzaţi că au răpit şi torturat un imam din Milano
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
de M.T.    |    20 Sep 2012   •   14:25

Curtea Supremă a Italiei a confirmat miercuri condamnările pentru 23 de agenţi CIA, care, în 2003, au răpit un imam egiptean în Milano, şi a decis rejudecarea cazurilor a cinci foşti spioni italieni acuzaţi că au luat parte la incident, anunţă AFP.

Agenţii CIA au fost judecaţi în absenţă într-unul dintre cele mai mari cazuri împotriva programului "Predări extraordinare" al Statelor Unite.

Cei 23 de agenţi au fost condamnaţi în noiembrie 2009 la pedepse între 5 şi 8 ani de închisoare, sentinţele fiind schimbate ulterior la 7 până la 9 ani de închisoare, plus plata de daune materiale către imam, în decembrie 2010.

Ministrul Justiţiei din Italia este acum obligat să facă o cerere formală de extrădare a agenţilor, susţine AFP, însă acest lucru s-a mai întâmplat, iar oficialii italieni s-au lovit de refuzul Statelor Unite.

În acest moment, agenţii se află în libertate în SUA, însă riscă să fie arestaţi dacă vor călători în Europa.

Ca parte a deciziei curţii, Bob Seldon Lady, fostul şef al CIA din Milano, şi-a pierdut cetăţenia italiană.

Osama Mustafa Hassan, un radical islamist cunoscut mai bine sub numele de Abu Omar, a fost răpit de pe o stradă din Milano în 2003, într-o operaţiune coordonată de CIA şi de agenţia militară italiană de informaţii SISMI.

Abu Omar, care în acea perioadă beneficia de azil politic în Italia, ar fi fost apoi dus la o bază aeriană americană din nordul ţării, iar ulterior ar fi fost transportat în Germania şi Egipt, la Cairo, unde, susţine el, ar fi fost torturat.

×
Parteneri
Noi detalii despre starea lui Florin Piersic
x close