Brânza mozzarella de bivoliţă,
unul dintre cele mai iubite şi exportate produse din Italia, va fi
retrasă din magazine pentru cel puţin zece zile, din cauza
temerilor de contaminare cu dioxină, informează presa locală.
Săptămâna trecută s-a depistat un nivel ridicat de dioxină
în laptele de bivoliţă provenit din regiunea Campania, din
sudul Italiei, şi 25 de facilităţi din zonă au fost închise
temporar.
Suspendarea produsului de pe piaţă, o
măsură luată de Guvernul Italiei împreună cu Comisia
Europeană, va intra în vigoare în viitorul apropiat. În
cele zece zile, veterinarii vor examina produsele din Campania şi,
dacă nu sunt găsite urme de dioxină, fermierii vor primi acordul
să-şi reia vânzările. Totuşi, pierderile zilnice, în
perioada de suspendare, sunt estimate la două milioane de euro.
Experţii locali spun că s-a ajuns în
această situaţie din cauza deversării ilegale de deşeuri toxice
în zona Campania. În acelaşi timp, poliţia din regiune
suspectează grupul de crimă organizată Camorra pentru infestarea
păşiunilor cu dioxină şi spune că cel puţin 100 de persoane ar
putea fi responsabile pentru ameninţarea sănătăţii publice.
Totodată, ministrul de externe al
Italiei, Massimo D'Alema, spune că doar nouă din totalul de 132 de
producători de mozzarella ai ţării au fost depistaţi cu produse
infestate cu dioxină, adăugând că alarmarea internaţională
asupra mozzarellei a fost ?exagerată şi nefondată?. Supărarea
lui D'Alema vine după ce experţii au avertizat că producţia de
mozzarella se află în pericol, iar vânzările ar putea
să scadă cu 40%. Japonia, Coreea de Sud şi China deja au interzis
importurile de mozzarella din Italia, dar experţii au ţinut să
asigure că temerile de infestare sunt exagerate, produsele
contaminate cu dioxină fiind periculoase doar dacă sunt consumate
în cantităţi mari şi pentru o lungă perioadă de vreme.
Antena3.ro