Antena 3 CNN Externe Japonezii au inventat un robot care să ridice pacienţii de pe jos şi să-i pună în scaunul cu rotile

Japonezii au inventat un robot care să ridice pacienţii de pe jos şi să-i pună în scaunul cu rotile

Japonezii au inventat un robot care să ridice pacienţii de pe jos şi să-i pună în scaunul cu rotile
Sursa foto: Foto: Intact Images
02 Aug 2011   •   19:53

Oamenii de ştiinţă din Japonia au dezvăluit, marţi, un robot care poate ridica pacienţi căzuţi la podea, pentru a-i pune înapoi în scaunul cu rotile. Robotul, care poate ridica o persoană de până la 80 de kilograme, este o inovaţie care va scuti angajaţii sistemului sanitar de această sarcină cu risc de sporit de accidentare, informează Reuters.

Având în vedere rata de îmbătrânire a populaţiei nipone, Japonia se aşteaptă ca sectorul îngrijirii bătrânilor să necesite un personal mult mai numeros. În centrele de îngrijire, ridicarea rezidenţilor de pe jos şi punerea lor înapoi în scaun este o acţiune care se poate repeta de până la 40 de ori pe zi.

Robotul RIBA 2 este construit cu ajutorul materialelor de cauciuc, este moale la atingere, se deplasează pe roţi şi răspunde la comenzi vocale. În locul unui motor mare, necesar pentru ridicarea greutăţilor, robotul este echipat cu un arc care îi permite să ridice mai mult decât predecesorul său, fără să fie necesar să i se augumenteze dimensiunile.

Proiectul RIBA a fost finanţat de guvernul japonez şi Tokai, iar creatorii robotului speră că îl vor putea comercializa, în condiţiile în care mai multe naţiuni din lume se confruntă cu problema îmbătrânirii populaţiei.

×
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close