Antena 3 CNN Externe Joe Biden anunță că SUA își închide spațiul aerian pentru Rusia

Joe Biden anunță că SUA își închide spațiul aerian pentru Rusia

Președintele Joe Biden a anunțat marți seara că SUA vor interzice accesul aeronavelor rusești în spațiul aerian al SUA, alăturându-se unui număr tot mai mare de țări care își închid cerul Rusiei în urma invaziei Ucrainei de către președintele Vladimir Putin.

Joe Biden anunță că SUA își închide spațiul aerian pentru Rusia
Sursa foto: Twitter/Potus
de Alexandra Ionescu    |    02 Mar 2022   •   10:25

„În această seară anunț că ne vom alătura aliaților noștri pentru a închide spațiul aerian american tuturor zborurilor rusești, izolând și mai mult Rusia și adăugând o presiune suplimentară asupra economiei lor”, a spus președintele.

Întrebat dacă administrația Biden ia în considerare această mișcare în ultimele zile, secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, le-a spus reporterilor că numărul de zboruri americane care zboară deasupra Rusiei pentru a merge în Asia și în alte părți ale lumii a jucat un rol în decizie.

În ultimele zile, Departamentul de Stat i-a încurajat pe americanii din Rusia să ia în considerare plecarea imediată cât mai există zboruri comerciale în afara țării.

Oficialii americani cred că vor exista în continuare modalități prin care americanii pot ieși din Rusia dacă zborurile rusești nu pot ajunge în SUA.

SUA se alătură Canadei și Uniunii Europene pentru a-și închide spațiul aerian aeronavelor rusești. Înainte ca președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să anunțe că întreaga UE își va închide spațiul aerian pentru avioanele rusești, mai multe țări europene - inclusiv Germania, Franța și Italia - au făcut deja acest lucru.

După anunțul lui Biden de marți seară, Administrația Federală a Aviației a declarat că anunțul oficial care interzice aeronavele rusești din spațiul aerian american va fi postat miercuri. Acestea includ zborurile regulate de pasageri, precum și zborurile de marfă și charter.

„Statele Unite sunt alături de aliații noștri din întreaga lume pentru a răspunde agresiunii neprovocate a lui Putin împotriva poporului Ucrainei”, a declarat secretarul pentru Transporturi, Pete Buttigieg, într-un comunicat.

Mișcarea este cea mai recentă sancțiune  impusă lui Putin pentru că a lansat o invazie la scară largă neprovocată în Ucraina.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a condamnat marți Rusia pentru uciderea de civili în Ucraina, spunând Consiliului pentru Drepturile Omului al ONU că atacurile rusești „au lovit școlile, spitalele și clădirile rezidențiale”. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia de crime de război pentru că a bombardat orașul Harkov.

Președintele a anunțat săptămâna trecută noi sancțiuni dure - inclusiv asupra lui Putin însuși - și controale la export menite să impună costuri severe asupra economiei ruse. De asemenea, SUA au anunțat că vor interzice tranzacțiile în dolari americani cu banca centrală rusă și vor bloca complet fondul rus de investiții directe pentru a împiedica Rusia să atenueze unele dintre efectele sancțiunilor.

Casa Albă - împreună cu Comisia Europeană, Franța, Germania, Italia, Regatul Unit și Canada - a anunțat sâmbătă seara că va expulza anumite bănci rusești din SWIFT, rețeaua de înaltă securitate care conectează mii de instituții financiare din lume.

Într-o ruptură majoră de la neutralitatea sa de lungă durată, Elveția a anunțat, de asemenea, că se va alătura Uniunii Europene pentru a impune sancțiuni Rusiei din cauza invaziei sale în Ucraina.

 

×
Subiecte în articol: Rusia Război Ucraina SUA
Parteneri
Programul magazinelor mari din România, de Paște
x close