Jumătate dintre observatorii ONU a părăsit Siria. Cealaltă jumătate rămâne până la finalul lui august

de Antena3.ro    |    25 Iul 2012   •   13:29
Jumătate dintre observatorii ONU a părăsit Siria. Cealaltă jumătate rămâne până la finalul lui august Foto: Mediafax/AFP

Jumătate dintre cei aproximativ 300 de observatori ONU au părăsit Siria marţi şi miercuri, au declarat doi observatori prezenţi la Damasc, citaţi de AFP.
   
"150 de observatori ONU au părăsit Siria marţi seara şi miercuri şi nu se vor întoarce", a declarat unul dintre ei.
   
"Aceste plecări au loc în urma unei decizii de reducere la jumătate a efectivelor misiunii", a declarat celălalt, fără să precizeze cine a luat această decizie.
   
Cei aproximativ 300 de observatori militari neînarmaţi, însoţiţi de aproximativ 100 de experţi civili, au fost mobilizaţi în aprilie cu scopul de a supraveghea aplicarea unui armistiţiu care nu a fost niciodată respectat. Ei au fost nevoiţi să renunţe, la jumătatea lui iunie, la misiunile de patrulare pe teren, din cauza intensificării confruntărilor armate.
   
ONU a prelungit vineri, pentru o "ultimă perioadă de 30 de zile", misiunea observatorilor săi în Siria (MISNUS).
   
Ambasadoarea americană la ONU Susan Rice a declarat că acest termen le va permite observatorilor să "se retragă în ordine şi în securitate". Ar fi necesare "circumstanţe puţin probabile" pentru ca MISNUS să poată rămâne pe teren, a adăugat ea.
   
"Noi am spus clar că este vorba despre o ultimă prelungire, mai puţin dacă va exista o schimbare a dinamicii pe teren", a subliniat ambasadorul britanic Mark Lyall Grant. În caz contrar, "MISNUS va pleca după cele 30 de zile".
   

x close