Antena 3 CNN Externe Jumătate dintre observatorii ONU au plecat din Siria

Jumătate dintre observatorii ONU au plecat din Siria

Jumătate dintre observatorii ONU au plecat din Siria
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
de M.Z.    |    25 Iul 2012   •   19:59

Jumătate dintre observatorii din cadrul misiunii de supervizare a Naţiunilor Unite din Siria (MISNUS) au părăsit ţara, a declarat miercuri Ahmad Fawzi, purtător de cuvânt al trimisului special al ONU pentru Siria, Kofi Annan.

"Nu pot da numere exacte, însă este vorba de aproximativ jumătate dintre observatori", a spus Ahmad Fawzi, care a adăugat că această măsură răspunde "deciziei de a reconfigura obiectivele misiunii şi de a se axa mai mult pe aspecte politice decât pe aspecte militare", potrivit Agerpres.

Purtătorul de cuvânt a explicat că "se dă o nouă dimensiune misiunii, în lumina ultimului raport al secretarului general (al ONU, Ban Ki-moon)", care la 6 iulie a propus reducerea numărului de observatori din cadrul MISNUS şi reorientarea misiunii către un rol mai politic, pentru a facilita dialogul între părţi.

Ban Ki-moon a recomandat o reducere a componentei militare a misiunii, retragerea către Damasc pentru a se evita riscurile şi punerea în practică a unor iniţiative care să "alimenteze procesul politic" din ţară, adaugă sursa citată.

Vineri, ONU a prelungit pentru o "ultimă perioadă de 30 de zile" misiunea observatorilor săi în Siria.

Noul şef al misiunii, generalul Babacar Gaye, principalul consilier militar al ONU, care a preluat conducerea MISNUS după plecarea generalului Robert Mood, a afirmat la rândul său că îşi începe misiunea "într-o situaţie foarte grea".

"Mai avem circa 27 de zile, trebuie să profităm de toate şansele de a reduce suferinţele populaţiei", a mai spus acesta.



×
Subiecte în articol: Siria Kofi Annan Damasc
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close