Antena 3 CNN Externe Jurnaliștii ruși au umplut un site pro-Kremlin cu articole împotriva războiului: Putin, definit ca ”dictator paranoic”

Jurnaliștii ruși au umplut un site pro-Kremlin cu articole împotriva războiului: Putin, definit ca ”dictator paranoic”

Doi jurnaliști ruși care lucrează pentru un site popular pro-Kremlin l-au umplut luni dimineață cu articole împotriva războiului. Este un act rar de disidență, în timp ce țara sărbătorește victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste.

Jurnaliștii ruși au umplut un site pro-Kremlin cu articole împotriva războiului: Putin, definit ca ”dictator paranoic”
Sursa foto: Hepta.ro
de Cerasela Stafie    |    09 Mai 2022   •   21:56

Articolele de pe Lenta.ru l-au numit pe președintele Vladimir Putin un ”dictator paranoic jalnic” și l-au acuzat că a purtat ”cel mai sângeros război al secolului XXI”.

”Trebuia să o facem astăzi. Am vrut să reamintim tuturor pentru ce au luptat cu adevărat bunicii noștri în această frumoasă Zi a Victoriei – pentru pace”, a declarat Egor Polyakov, în vârstă de 30 de ani, unul dintre cei doi jurnaliști.

În timpul discursului său anual în fața a 11.000 de soldați la Kremlin, luni dimineață, Putin a căutat să-și justifice invadarea Ucrainei, legând actualele lupte de victoria sovietică din cel de-al doilea război mondial.

”Nu despre asta este vorba de Ziua Victoriei”, a spus Polyakov pentru The Guardian. ”Oameni obișnuiți mor, femei și copii mor în Ucraina. Având în vedere retorica pe care am văzut-o, acest lucru nu se va opri. Nu mai puteam accepta asta. Acesta a fost singurul lucru corect pe care l-am putut face.”

Polyakov, care lucrează ca reporter de afaceri la Lenta, a declarat că el și colega sa Alexandra Miroshnikova au publicat peste 40 de articole critice la adresa Kremlinului și a acțiunilor acestuia în Ucraina. Articolele au fost eliminate de atunci, dar pot fi accesate printr-un instrument de arhivă web.

Lenta, unul dintre cele mai mari site-uri din țară, cu peste 200 de milioane de vizitatori lunar, a făcut parte din neobosita mașinărie de propagandă folosită pentru a justifica invadarea Ucrainei de către Rusia. Lenta este deținută de Rambler, un grup media care a fost cumpărat în 2020 de Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, care este deținută de stat și este sancționată de SUA și Marea Britanie.

Titlurile articolelor scrise și publicate de Polyakov și Miroshnikova luni dimineața au inclus ”Vladimir Putin a mințit despre planurile Rusiei în Ucraina”, ”Armata rusă s-a dovedit a fi o armată de hoți și jefuitori” și ”Rusia abandonează cadavrele soldaților în Ucraina.”

Polyakov a spus că fiecare articol provine din ”informații disponibile online”, despre care el a spus că de obicei nu i se permite să le folosească, având în vedere ”poziția editorială” a publicației și regulile stricte de cenzură care, de fapt, criminalizează raportarea independentă.

Polyakov și Miroshkina au publicat, de asemenea, o scrisoare personală pe site, care transmitea un îndemn cititorilor: ”Nu vă fie teamă! Nu rămâneți tăcuți! Ripostați! Nu ești singur, suntem mulți! Viitorul este al nostru!”

Este primul act de protest major văzut în presa de stat rusă de când Marina Ovsyannikova, redactor la Channel One, a intrat în platoul știrilor de noapte la mijlocul lunii martie strigând: ”Opriți războiul. Nu războiului.”

Arătând legile recente introduse de Rusia menite să înăbușe disidența împotriva războiului, Polyakov a spus că este acum „îngrijorat” pentru siguranța lui. Rusia a adoptat o serie de legi care fac răspândirea de informații „false” despre armata rusă o infracțiune pedepsită cu amenzi sau închisoare de până la 15 ani. Autoritățile ruse au acuzat deja 46 de persoane în temeiul unor astfel de legi, 14 dintre ele fiind acum în spatele gratiilor.

”Desigur că îmi este frică. Nu îmi este rușine să recunosc asta. Dar știam ce fac, care ar putea fi consecințele”, a spus Polyakov. 

×
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close