Antena 3 CNN Externe Kristina Țimanovskaia, o sportivă trimisă de Belarus la Jocurile Olimpice, refuză să se întoarcă în țară. Ea urma să ceară azil în UE

Kristina Țimanovskaia, o sportivă trimisă de Belarus la Jocurile Olimpice, refuză să se întoarcă în țară. Ea urma să ceară azil în UE

Kristina Țimanovskaia, o atletă din Belarus care urma să concureze luni în cursa de 200 de metri de la Tokyo, a fost dusă duminică la aeroportul din capitala niponă de oficiali ai echipei olimpice din țara sa. Țimanovskaia urma să fie trimisă acasă, după ce s-a plâns de comportamentul antrenorilor. Sportiva a refuzat însă repatrierea și și-a exprimat dorința de a cere azil într-o țară europeană.

Kristina Țimanovskaia, o sportivă trimisă de Belarus la Jocurile Olimpice, refuză să se întoarcă în țară. Ea urma să ceară azil în UE
Sursa foto: Twitter / Hanna Liubakova
de Adrian Iclozan    |    01 Aug 2021   •   16:33

UPDATE Țimanovskaia a părăsit secția de poliție a aeroportului

Atleta din Belarus, Kristina Țimanovskaia, a părăsit luni dimineața, în jurul orei 1.15 (duminică, ora 19.15 în România) secția de poliție a aeroportului nipon Haneda, fiind transportată "într-un loc sigur" nespecificat, relatează publicația japoneză SportsHochi, conform jurnalistului belarus Tadeusz Giczan.

Sportiva intenționează să ceară azil, dar nu este clar pentru moment în ce țară.

Update: Cursa Tokyo - Istanbul operată de Turkish Airlines a decolat fără sportiva din Belarus

Atleta din Belarus nu s-a îmbarcat la bordul avionului Turkish Airlines, cu destinația Istanbul.

Țimanovskaia se afla, în jurul orei 17, ora României, la postul de poliție din aeroportul Haneda.

La fața locului urmau să sosească și reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe din Japonia, a transmis jurnalistul Tadeusz Giczan pe contul său de Twitter.

UPDATE: Atleta din Belarus cere ajutorul Comitetului Internațional Olimpic

Kristina Țimanovskaia a înregistrat un apel către Comitetul Internațional Olimpic (CIO) în care spune: "Solicit ajutorul CIO. Am fost supusă presiunilor și încearcă să mă scoată din țară fără consimțământul meu, motiv pentru care solicit intervenția Comitetului", a relatat jurnalistul Tadeuzs Giczan pe contul său de Twitter.

El a mai scris că, potrivit companiei Turkish Airlines, Țimanovskaia nu a făcut check-in pentru zborul său.

Potrivit BBC, Comitetul Internațional Olimpic a anunțat într-o scurtă declarație că este la curent cu relatările mass-media despre atleta din Belarus și că a solicitat clarificări Comitetului Olimpic din această țară.

Știrea inițială

Într-o declarație pentru Reuters, Țimanovskaia a spus că responsabilii echipei din Belarus i-au bătut la ușă, duminică, și i-au spus să își facă bagajele.

"Nu mă întorc în Belarus", a spus ea agenției de știri.

Într-o postare pe Instagram, ea a susținut anterior că a fost pusă, din scurt, în situația de a participa la cursa de 400 de metri de joi, după ce s-a constatat că unii membrii ai echipei din Belarus nu îndeplinesc condițiile necesare.

Sportiva a arătat că, în cele din urmă, a fost retrasă din competiții pentru că s-a plâns de neglijența antrenorilor.

La rândul său, echipa olimpică din Belarus a anunțat că Țimanovskaia a fost retrasă din cauza stării sale "emoționale și psihologice" și nu va concura nici în proba de 200 de metri, nici în cea de 400 de metri.

Duminică după-amiază (după fusul orar al României), sportiva din Belarus se afla la aeroportul Haneda, supravegheată de poliția niponă.

Potrivit jurnalistului belarus Tadeusz Giczan, Țimanovskaia intenționează să ceară azil în Austria.

"Sunt cu poliția. Ei hotărăsc ce se poate face", a spus atleta, conform jurnalistului belarus.

Conform prezentării de pe contul de Twitter, Giczan este redactor al canalului Telegram Nexta_tv, același la care jurnalistul Roman Protasevici, arestat la Minsk în data de 23 mai, a fost redactor-șef.

Foto interior: Kristina Țimanovskaia (centru), în finala probei de 200 metri femei de la Universiada de Vară desfășurată în 2019 la Napoli, unde a câștigat medalia de aur

×
Parteneri
Orașul din Europa care cere ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24
x close