Antena 3 CNN Externe Le Monde: Securitatea americană a interceptat milioane de comunicaţii telefonice în Franţa

Le Monde: Securitatea americană a interceptat milioane de comunicaţii telefonice în Franţa

Le Monde: Securitatea americană a interceptat milioane de comunicaţii telefonice în Franţa
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
de M.T.    |    21 Oct 2013   •   11:18

Agenţia americană de contraspionaj NSA a interceptat masiv comunicaţiile telefonice ale cetăţenilor francezi, dezvăluie, luni, cotidianul Le Monde, citând documente ale fostului consultant al agenţiei Edward Snowden, informează Mediafax.

Potrivit sursei citate, între 10 decembrie 2012 şi 8 ianuarie 2013, NSA a efectuat 70,3 milioane de înregistrări de date telefonice ale francezilor.

Le Monde notează că NSA a folosit mai multe moduri de colectare. Când unele numere de telefon sunt folosite în Franţa, ele activează un semnal care declanşează automat înregistrarea unor conversaţii.

Această supraveghere recuperează, de asemenea, mesaje telefonice şi conţinutul lor în funcţie de cuvinte cheie. În mod sistematic, NSA păstrează istoricul conversaţiilor fiecărei ţinte, precizează cotidianul.

Spionajul dezvăluit de Le Monde apare în cadrul programului cu numele de "US-985D", o serie care ar corespunde cercului calificat de Statele Unite drept „a treia parte" căreia i-ar aparţine Franţa, Germania dar şi Austria, Polonia sau Belgia.

„A doua parte" se referă la ţările anglo-saxone apropiate de Washington, precum Marea Britanie, Canada, Australia şi Noua Zeelandă, cunoscute sub numele de "Five Eyes", în timp ce „prima parte" este formată din 16 servicii secrete americane.

Documentele oferă suficiente explicaţii pentru a considera că ţintele NSA sunt atât persoane suspectate de legături cu activităţile teroriste, cât şi persoane vizate pentru simpla lor apartenenţă la lumea de afaceri, politică sau la administraţia franceză.

Graficul NSA arată o medie a interceptărilor de trei milioane de date pe zi cu creşteri la aproape şapte milioane din 24 decembrie 2012 până în 7 ianuarie 2013.

În plus, potrivit documentelor NSA obţinute de Le Monde, agenţia americană s-a interesat îndeaproape, între 1 şi 31 ianuarie 2013, de adresele de mesagerie wanadoo.fr, fosta filială Orange, care numără încă 4,5 milioane de utilizatori, şi alcatel.lucent.com, companie franco-americană de telecomunicaţii.

Ministrul francez de Interne, Manuel Valls, a calificat aceste informaţii drept „şocante" şi a anunţat că se vor cere explicaţii Statelor Unite.

×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close