Antena 3 CNN Externe Leul mecanizat proiectat de Da Vinci, readus la viaţă într-un muzeu din Franţa (VIDEO)

Leul mecanizat proiectat de Da Vinci, readus la viaţă într-un muzeu din Franţa (VIDEO)

Leul mecanizat proiectat de Da Vinci, readus la viaţă într-un muzeu din Franţa (VIDEO)
Sursa foto: Leu Da Vinci
16 Aug 2009   •   13:00

Leul mecanizat, proiectat de Leonardo Da Vinci, a prins din nou viaţă. Este primul astfel de robot din istorie, conceput de maestru cu mai bine de cinci secole în urmă. Leul a fost reconstruit de mai mulţi specialişti de la un muzeu francez, dedicat lui Da Vinci. ?Acest leu a fost conceput ca un robot care mergea şi îşi deschidea pieptul pentru a oferi crini, simboluri ale regalităţii?, explică Francois Saint Bris, directorul muzeului Clos Luce.

Leul mecanic a fost reconstruit în castelul de pe Valea Loarei, în care Da Vinci şi-a petrecut ultimii trei ani din viaţă. Clădirea este acum un muzeu, care adăposteşte mai multe invenţii ale maestrului. Leul-robot este făcut din lemn şi carton presat şi are peste 100 de kilograme. Îşi mişcă membrele, capul şi limba datorită unui mecanism asemănător cu cel al unui ceas.

În ultimul an din viaţă, 1519, Da Vinci a dăruit leul original, construit chiar de el, regelui Franţei. Gestul marca alianţa făcută de această ţară cu Florenţa, cetatea italiană în care s-a născut maestrul.



Observator

×
Subiecte în articol: leonardo da vinci
Parteneri
Programul magazinelor mari din România, de Paște
x close