Antena 3 CNN Externe Libertatea Internetului, în pericol. 89 de țări au semnat un tratat controversat privind telecomunicaţiile

Libertatea Internetului, în pericol. 89 de țări au semnat un tratat controversat privind telecomunicaţiile

Libertatea Internetului, în pericol. 89 de țări au semnat un tratat controversat privind telecomunicaţiile
de N.B.    |    14 Dec 2012   •   19:47

89 de state membre ale Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor au semnat un tratat controversat ce reglementează folosirea Internetului, în ciuda protestelor mai multor țări, printre care și Statele Unite, care consideră că libertatea rețelei mondiale este amenințată de acest acord, relatează Agerpres.

"Le mulțumesc celor 89 de state care au semnat tratatul", a declarat Mohamed al-Ghanim, președintele Conferinței mondiale privind telecomunicațiile internaționale, care și-a încheiat vineri lucrările la Dubai.

Tratatul urmează să intre în vigoare în 2015, însă 55 de țări, printre care și SUA, nu au semnat documentul, a adăugat el.

șeful delegației americane, Terry Kramer, a părăsit sala de discuții la începutul ceremoniei de semnare a tratatului, potrivit jurnaliștilor.

"Sper că cele 55 de state care nu au semnat tratatul sau care mai trebuie să aibă consultări, se vor gândi din nou", a adăugat Ghanim, șeful Autoritățiii de reglementare a telecomunicațiilor în Emiratele Arabe Unite (EAU).

Noul tratat care actualizează, pentru prima dată din 1988, Regulamentul Telecomunicațiilor Internaționale (RTI), a stârnit obiecțiile operatorilor de internet, ale militanților și ale mai multor țări, în frunte cu SUA, care se tem că documentul va contribui la punerea internetului sub control guvernamental.

"Statele Unite au considerat întotdeauna că (tratatul) nu ar trebui să privească și conținutul internetului sau guvernanța sa", a explicat Kramer, când a anunțat că țara sa nu poate 'semna (textul) în forma sa actuală'.

Totuși, secretarul general al UIT, Hamadoun Toure, a răspuns că noul tratat nu vizează internetul și nu aduce atingere libertăților.

"Această conferință nu are niciun impact asupra internetului", a dat asigurări Toure, cu puțin timp înaintea ceremoniei de semnare, precizând că singurul text care evocă internetul este o rezoluție fără caracter obligatoriu privind promovarea unui mediu favorabil pentru o mai mare dezvoltare a internetului.

Rezoluția subliniază, printre altele, că 'toate guvernele trebuie să aibă o responsabilitatea egală în materie de guvernanță internațională a internetului', potrivit textului.

Toure a mai afirmat că dreptul la libertatea de exprimare a fost confirmată în preambulul tratatului.

"Statele membre își reafirmă angajamentul de a pune în aplicare prezentul regulament într-o manieră care respectă și confirmă obligațiile lor în materie de drepturi" ale omului, se mai precizează în comunicat.

Însă motorul de căutare Google, extrem de criticat la conferința de la Dubai, a precizat joi că mai multe guverne participante vor să sporească cenzura.

"Ceea ce este clar la conferința UIT de la Dubai, este că mai multe guverne vor să întărească regulamentul și cenzura pe internet", a declarat grupul într-un comunicat.

"Suntem cu țările care refuză să semneze acest tratat și cu milioanele de voci care ni s-au alăturat pentru a susține un internet liber şi deschis", a adăugat Google.

×
Subiecte în articol: tratat internet telecomunicatii proteste
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close