Antena 3 CNN Externe Liderii UE discută problema independenţei Kosovo

Liderii UE discută problema independenţei Kosovo

Liderii UE discută problema independenţei Kosovo
14 Dec 2007   •   08:06

După semnarea Tratatului de Reformă, care a pus capăt unui impas instituţional de aproape zece ani, liderii Uniunii Europene revin la problemele curente. Şefii de stat şi de guvern din Uniunea Europeană încearcă, vineri, să se apropie şi mai mult de o poziţie comună faţă de independenţa provinciei Kosovo. În anii '90, Uniunea a fost acuzată de pasivitate faţă de războaiele din fosta Iugoslavie, iar acum doreşte să evite noi violenţe, mai ales că între timp s-a extins în estul Europei. Majoritatea statelor membre sunt gata să accepte independenţa provinciei, dar unele ţări, între care şi România, păstrează rezerve, iar Ciprul a avertizat că i se va opune în orice caz.

Uniunea Europeană a pregătit o misiune de 1.800 de poliţişti şi jurişti care ar urma să susţină administraţia noului stat independent, la cererea sa. Misiunea urma să fie trimisă în Kosovo cu acordul Consiliului de Securitate al ONU, dar Rusia a blocat discuţiile din acest for, astfel că Uniunea trebuie să găsească o altă formulă juridică.

Discuţiile despre Kosovo capătă o rezonanţă deosebită în capitala Belgiei, ameninţată ea însăşi de despărţirea între flamanzi şi valoni. Reuniunea de vineri va stabili, pe de altă parte, componenţa şi mandatul unui grup de reflecţie asupra viitorului Uniunii Europene pe termen lung. Grupul va examina o gamă largă de domenii, de la economie şi imigrare până la combaterea terorismului, şi va prezenta un raport în iunie 2010. Pe agenda discuţiilor de vineri, care vor dura doar câteva ore, se mai află flexibilitatea pieţei forţei de muncă şi poziţia Uniunii faţă de globalizare.

Antena 3

×
Parteneri
Se schimbă regulile la ITP! Klaus Iohannis a promulgat legea
x close