Antena 3 CNN Externe Lovitură de stat în Honduras. Preşedintele Manuel Zelaya, arestat de forţele armate

Lovitură de stat în Honduras. Preşedintele Manuel Zelaya, arestat de forţele armate

Lovitură de stat în Honduras. Preşedintele Manuel Zelaya, arestat de forţele armate
Sursa foto: Manuel Zelaya
28 Iun 2009   •   20:40

Preşedintele Hondurasului, Manuel Zelaya, a fost arestat duminică de forţele armate şi a fost transferat într-o bază aeriană. Aproape 200 de soldaţi au înconjurat reşedinţa prezidenţială şi au tras mai multe focuri de armă. Şeful statului vroia să organizeze referendum, în pofida opoziţiei armatei, a Parlamentului şi a Curţii Supreme, care au apreciat acest lucru ar fi ilegal.

"Sunt la San Jose, în Costa Rica. Am fost victima unei răpiri din partea militarilor din Honduras (...) Am fost înşelat de elita militară", a spus Zelaya pentru canalul de televiziune latino-american Telesur, citat de Mediafax. El a solicitat chiar ajutor din partea statului american: "Dacă Washingtonul nu a susţinut această lovitură de stat, poate împiedica acest atac împotriva poporului nostru şi a democraţiei".

Preşedintele american Barack Obama s-a declarat ?foarte preocupat? de situaţia creată şi a făcut apel la ?toţi actorii politici? din Honduras ?să respecte regulile democratice şi legea?, dar a adăugat că astfel de conflicte şi tensiuni ?trebuie rezolvate paşnic, prin dialog liber, fără ingerinţe externe?.

Potrivit Constituţiei, preşedintele are dreptul la un singur mandat, însă Zelaya vroia să revizuiască Constituţia pentru a mai putea candida o dată. Uniunea Europeană precum şi Venezuela au condamnat situaţia din Honduras.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: lovitura de stat Honduras
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close