Antena 3 CNN Externe Lupta pentru Donbas: Putin a obținut cea mai mare victorie de la începutul războiului

Lupta pentru Donbas: Putin a obținut cea mai mare victorie de la începutul războiului

Lupta crâncenă pentru Donbas continuă. Cu toate acestea, deznodământul bătăliei pentru Mariupol este cea mai mare victorie a lui Putin de când a lansat ceea ce Rusia numește o ”operație militară specială” în Ucraina, pe 24 februarie.

Lupta pentru Donbas: Putin a obținut cea mai mare victorie de la începutul războiului
Sursa foto: Twitter / UkraineNews
de Cerasela Stafie    |    18 Mai 2022   •   10:03

Mariupolul oferă Moscovei controlul asupra coastei Mării Azov și a unei porțiuni vaste din estul și sudul Ucrainei. Portul, în schimb, a ajuns o ruină, iar Ucraina crede că zeci de mii de oameni au fost uciși în luni întregi de bombardamente rusești.

Ofensiva Rusiei în est, între timp, părea să facă puține progrese, deși Kremlinul garantează că toate obiectivele sale vor fi atinse.

Comandamentul militar al Ucrainei a declarat că Rusia a continuat miercuri să bombardeze pozițiile ucrainene de-a lungul întregii linii de front din est.

„În direcția Harkov, inamicul s-a concentrat pe menținerea pozițiilor sale și pe prevenirea înaintării trupelor noastre”, a spus statul major al Ucrainei într-un comunicat.

Aproximativ o treime din Donbas a fost deținută de separatiști susținuți de Rusia înainte de invazie. Moscova controlează acum aproximativ 90% din regiunea Luhansk, dar nu a reușit să facă incursiuni majore către orașele cheie Sloviansk și Kramatorsk din Donețk pentru a extinde controlul asupra întregului Donbas.

Forțele ucrainene au avansat în cel mai rapid ritm al lor de mai bine de o lună, alungând forțele ruse din zona din jurul Harkivului, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei.

Ucraina spune că forțele sale au ajuns la granița cu Rusia, la 40 km nord de Harkov. De asemenea, au respins atacurile cel puțin până la râul Siverskiy Doneț la 40 km spre est, unde ar putea amenința liniile de aprovizionare rusești.

Putin ar putea fi nevoit să decidă dacă va trimite mai multe trupe și echipamente, pentru a-și reface forța de invazie slăbită, deoarece un aflux de arme occidentale, inclusiv zeci de obuziere M777 americane și canadiene, care au o rază de acțiune mai mare decât echivalentele lor rusești, întărește puterea de luptă a Ucrainei, au spus analiștii, potrivit Reuters.

”Timpul lucrează cu siguranță împotriva rușilor... Ucrainenii devin mai puternici aproape în fiecare zi”, a declarat Neil Melvin de la grupul de reflecție RUSI din Londra.

×
Subiecte în articol: lupta Donbas Vladimir Putin Război Ucraina
Parteneri
Marele Premiu al Australiei se vede la Antena 3 CNN
x close