Antena 3 Externe Mai multe state europene îşi retrag ambasadorii din Siria, denunţând violenţele regimului Al-Assad

Mai multe state europene îşi retrag ambasadorii din Siria, denunţând violenţele regimului Al-Assad

07 Feb 2012   •   19:13
Mai multe state europene îşi retrag ambasadorii din Siria, denunţând violenţele regimului Al-Assad
Sursa foto: Foto: AFP

Franţa, Olanda, Italia, Marea Britanie, Statele Unite şi monarhiile din Golf au decis retragerea ambasadorilor lor din Siria, denunţând "violenţele repetate" ale regimului sirian împotriva propriului popor, relatează AFP.
   
Franţa şi-a retras ambasadorul din Siria, pe Eric Chevallier, pentru consultări, a anunţat marţi Ministerul de Afaceri Externe francez, o măsură în concordanţă cu deciziile similare ale altor ţări.
   
"Având în vedere agravarea represiunilor conduse de regimul de la Damasc împotriva propriului popor, autorităţile franceze au decis să recheme pentru consultări pe ambasadorul Franţei în SIria", a declarat Bernard Valero, purtătorul de cuvânt al Ministerului, precizând că întoarcerea ambasadorului va avea loc "în următoarele zile".
   
Italia a anunţat în prealabil retragerea ambasadorului său din Siria "pentru consultări", după "repetatele violenţe inacceptabile ale regimului de la Damasc", menţinându-şi însă ambasada deschisă în Siria.
   
Luni, Marea Britanie a hotărât de asemenea retragerea ambasadorului, motivul fiind represiunile sângeroase conduse de regimul lui Bashar al-Assad.
   
Uniunea Europeană nu intenţionează să îşi retragă şeful delegaţiei din Siria, în pofida celorlalte ţări ,printre care şi Statele Unite, care au decis retragerea ambasadorilor, considerând necesară "păstrarea unor reprezentanţi la faţa locului" pentru a putea urmări evoluţia situaţiei.
   
Monarhiile arabe din Golf au decis marţi să expulzeze de pe teritoriul lor ambasadorii sirieni şi să îi recheme pe ai lor din Siria, denunţând "masacrul colectiv" comis de regim.
   
Cele şase ţări membre ale Consiliului de Cooperare din Golf (CCG) "urmăresc cu nelinişte şi dezaprobare severă intensificarea crimelor şi violenţelor din Siria, care nu ocolesc copii, femei sau bătrâni", conform unui comunicat de presă al CCG, acuzând "un masacru colectiv împotriva unui popor dezarmat".

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close