Antena 3 CNN Externe Maia Sandu, mesaj pentru Rusia: “Moldova vrea să devină membră a UE”

Maia Sandu, mesaj pentru Rusia: “Moldova vrea să devină membră a UE”

Maia Sandu a transmis un mesaj clar pentru autoritățile de la Moscova. Liderul de la Chișinău a subliniat că Moldova vrea să se alăture țărilor din Uniunea Europeană.

Maia Sandu, mesaj pentru Rusia: “Moldova vrea să devină membră a UE”
Sursa foto: Hepta.ro
de Cerasela Stafie    |    15 Dec 2021   •   12:52

Cu o zi înainte de summitul la care participă reprezentanții țărilor din blocul comunitar și ai țărilor care fac parte din Parteneriatul Estic, președintele Republicii Moldova a transmis un mesaj considerat cea mai clară declarație cu privire la cursul pro-occidental al țării. Politicienii pro-rușii și pro-occidentalii s-au luptat pentru controlul statului încă de la declararea independenței față de Uniunea Sovietică, în 1991.

Într-un interviu pentru Reuters, șefa statului a explicat clar care este direcția în care se îndreaptă: “Moldova vrea să devină membră a UE într-o zi. Ne-ar plăcea să ajungem acolo mai devreme decât mai târziu.”

Președinta Republicii Moldova a fost întrebată și dacă este de părere că Rusia va permite Republicii Moldova să intre în UE. Ea a explicat că modelul pe care țara vrea să-l urmeze este cel al blocului Celor 27.

De când a câștigat alegerile, la finalul lui 2020, Maia Sandu a evitat comentariile clare cu privire la orientarea țării, luând în considerare dependența Moldovei de gazul rusesc. 

Cu privire la această situație, liderul de la Chișinău a vorbit și despre greutățile cu care s-a confruntat țara, după ce Rusia a crescut prețul gazului natural. ”Când prețurile (gazelor) au crescut, Gazprom a început să vorbească despre niște datorii despre care susțin datau din 1994... Bineînțeles că acest lucru a fost folosit în negocieri. Credem că datoria ar trebui să fie mult mai mică, " a spus ea.

Și Josep Borrell, șeful diplomaţiei UE, a acuzat Rusia în octombrie că se foloseşte de gazul natural pentru a intimida Republica Moldova.

Sandu a descris noul contract pe cinci ani al Moldovei cu Gazprom din Rusia ca fiind ”rezonabil”, dar a spus că Moscova a oferit „prețuri preferențiale” aliaților săi apropiați.

 

×
Subiecte în articol: Maia Sandu
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close