Antena 3 CNN Externe Măsura care a scăpat Grecia de ieşirea din UE i-a nemulţumit pe eleni. Atena, devastată de protestatari

Măsura care a scăpat Grecia de ieşirea din UE i-a nemulţumit pe eleni. Atena, devastată de protestatari

Măsura care a scăpat Grecia de ieşirea din UE i-a nemulţumit pe eleni. Atena, devastată de protestatari
Sursa foto: Foto: AP/Agerpres
13 Feb 2012   •   07:47

Grecia a evitat pentru un moment ieşirea din Uniunea Europeană. Parlamentarii eleni au votat în favoarea noului plan de austeritate în ciuda protestelor violente care au avut loc în ultimele două zile. Decizia de aseară a fost vitală pentru primirea împrumutul de 130 de miliarde de euro de la Fondulul Monetar Internaţional şi Uniunea Europenă. Anticipând deznodământul, mii de oameni au devastat aseară centrul Atenei.

Aproape 100.000 de oameni s-au strâns aseară în Piaţa Syntagma din Atena în încercarea de bloca votul din Parlament. În ciuda numărului impresionant dar şi a violenţelor provocate de o parte a manifestanţilor, parlamentarii nu au ţinut cont de presiunea străzii.

Fără entuziasm, parlamentarii au  adoptat noile măsuri de austeriate cu 199 de voturi pentru, 74 împotrivă şi 5 abţineri. La sfârşitul şedinţei, Giorgios Papandreu şi Antonio Samras, liderii principalelor partide ale coaliţiei, au anunţat că toţi deputaţii şi senatorii care nu au votat planul vor fi excluşi din formaţiunile politice pe care le conduc.



Aprobarea noului pachet de austeritate va aduce noi disponibilizări în sectorul public, scăderea salariului minim pe economie până la 600 de euro şi o mărirea flexibilitate pe piaţa muncii.

În plus, până miercuri, autorităţile de la Atena trebuie să mai adopte o creşterea cu 325 de milioane de euro a bugetului de anul acesta împreuna cu promisiunea implementării măsurilor economice şi după alegerile din aprilie.

În caz contrar Grecia nu va primi împrumutul de 130 de miliarde de euro din partea Unuiunii Europene şi a Fondului Monetar.



×
Subiecte în articol: Grecia proteste grecia atena
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close