Antena 3 CNN Externe Patru migranți, spulberați de tren, în Franța. Politicieni francezi: "E mai ușor să fii migrant ilegal în Anglia!"

Patru migranți, spulberați de tren, în Franța. Politicieni francezi: "E mai ușor să fii migrant ilegal în Anglia!"

Trei migranți au murit și un al patrulea a fost grav rănit după ce au fost loviți de un tren în sud-vestul Franței, relatează BBC.

Patru migranți, spulberați de tren, în Franța. Politicieni francezi: "E mai ușor să fii migrant ilegal în Anglia!"
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    12 Oct 2021   •   17:00

Drama s-a petrecut marți dimineață, într-o localitate costieră din apropiere de Biarritz.

Trenul plecase din Hendaye și se îndrepta spre Bordeaux iar, potrivit oficialităților, migranții erau întinși pe șine la momentul impactului.

Cel care a supraviețuit a fost rănit la picior și transportat la spital.

Poliția a deschis o anchetă. Primarul din Ciboure a spus că zona este binecunoscută ca rută de tranzit pentru migranți și a estimat că migranții "dormeau sau stăteau întinși pe calea ferată".

O sursă polițienească citată de publicația Le Parisien a precizat că victimele erau de origine algeriană.

Politicieni francezi: "E mai ușor să încalci legea"

Mai mulți politicieni din Franța au criticat Londra, dar și guvernul de la Paris, în contextul creșterii numărului de migranți care încearcă să traverseze Canalul Mânecii în ambarcațiuni rudimentare și pe fondul acutizării tensiunilor dintre cele două state, relatează Euronews.

Francezii spun că taxele scăzute pe muncă în Marea Britanie stimulează migrația ilegală.

Ei fac apel la denunțarea acordului franco-britanic din 2003, care, deși este menit să gestioneze tocmai criza tranzitului ilegal, a devenit nefuncțional. 

"Cred că a venit momentul ca guvernul britanic să modifice legile interne și să facă tot mai dificil ca migranții să își găsească de muncă în Marea Britanie, să își găsească o locuință și să trăiască în comunități în Marea Britanie", a declarat Pierre-Henri Dumont, parlamentar care reprezintă regiunea Calais.

"Acești migranți se află în Calais nu pentru că vor să stea în Calais, ci pentru că vor să ajungă în Regatul Unit, tocmai pentru că e mai ușor să fii migrant ilegal în Regatul Unit decât oriunde în Europa", a adăugat el.

Politicieni francezi: Guvernul să denunța tratatul cu Marea Britanie

La rândul său, Natacha Bouchart, primărița din Calais a spus că "britanicii sunt cinici, sarcastici și incapabili să își reformeze Codul Muncii, pentru că acolo este problema".

"Ei, de fapt, promovează în mare măsură munca ilegală și, prin urmare, întăresc atracția pentru migranți. A sosit vremea să rupem acordul de acum douăzeci de ani și să punem din nou în discuție detaliile, deoarece britanicii nu fac niciun efort", a adăugat ea.

Europarlamentarul francez Damien Carême, membru al grupului Ecologiștilor, a comentat că "nu se poate avea încredere în premierul britanic Boris Johnson și că retragerea populistă din mandatul acestuia sugerează că această discuție este imposibilă".

El a cerut, de asemenea, denunțarea tratatului de la Le Touquet, care nu ar fi, în opinia sa, mai demn de laudă decât "tratatul dintre Turcia și Europa", menit să îi țină acasă pe refugiați.

Londra: Numărul migranților care au tranzitat Canalul Mânecii s-a dublat în 2021

Guvernul britanic a comunicat că interceptat peste 1.100 de migranți pe mare, vineri și sâmbătă. Potrivit presei britanice, numărul migranților care au tranzitat Canalul Mânecii în 2021 a ajuns la 17.000, dublu față de anul 2020.

Autoritățile britanice au mai promis că banii promiși Franței pentru a preveni trecerile ilegale vor fi plătiți în săptămânile următoare.

În iulie, cele două țări au semnat un acord în virtutea căruia Marea Britanie ar urma să plătească Franței 63 de milioane de euro pentru a intensifica patrulările și a reduce migrația ilegală.

Însă ministrul de interne britanic Priti Patel a amenințat cu reținerea acestor fonduri până la reducerea numărului de migranți care ajung pe țărmul Marii Britanii. 

Parisul, la rândul său, a anunțat că nu va tolera "șantajul financiar".

×
Subiecte în articol: migranti Franta tren
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close