Antena 3 CNN Externe Ministrul francez al Industriei ameninţă cu "exmatricularea" ArcelorMittal din Franţa. Vezi de ce

Ministrul francez al Industriei ameninţă cu "exmatricularea" ArcelorMittal din Franţa. Vezi de ce

Ministrul francez al Industriei ameninţă cu "exmatricularea" ArcelorMittal din Franţa. Vezi de ce
Sursa foto: Foto: AP/Agerpres
26 Noi 2012   •   14:27

Ministrul francez al Industriei, Arnaud Montebourg, a ameninţat să "exmatriculeze" din Franţa grupul ArcelorMittal, cel mai mare producător de oţel din lume, într-o intervenţie dură privind intenţia companiei de a închide două furnale din ţară, disponibilizând peste 600 de angajaţi.
   
"Nu vrem ArcelorMittal în Franţa, pentru că nu respectă Franţa", a afirmat oficialul într-un interviu acordat Les Echos, preluat de Financial Times.
   
Montebourg a acuzat compania că a minţit şi nu şi-a respectat angajamentele asumate faţă de statul francez după preluarea grupului luxemburghez Arcelor în 2006, într-o tranzacţie de 26,9 miliarde euro.
   
ArcelorMittal este controlat de miliardarul indian Lakshmi Mittal, preşedinte, director general şi acţionar principal al grupului.
   
Compania are 20.000 de angajaţi în Franţa şi vrea să închidă două furnale ale uzinei de la Florange, 629 de posturi urmând să devină "redundante".
   
"La Florange nu furnalele sunt problema, ci Mittal", a afirmat ministrul industriei.
   
Comentariile neobişnuit de dure întăresc opinia exprimată de numeroase voci din mediul de afaceri francez că guvernul de stânga al preşedintelui Francois Hollande ar avea o atitudine anti-business.
   
Pentru Montebourg, concedierile anunţate de diverse companii au deveni to problemă politică personală, după ce guvernul nu a reuşit să împiedice planurile Peugeot de a închide fabrica de la Aulnay, în apropierea Parisului.
   
Mittal a acordat guvernului francez o perioadă de graţie în care să caute un investitor interesat de preluarea celor două furnale de la Florange. Grupul nu are intenţia să închidă uzina, care are aproximativ 2.000 de angajaţi.
   
Montebourg vrea ca grupul să vândă cu totul uzina de la Florange, pentru care susţine că numai guvernul poate găsi cumpărători. Printre investitorii interesaţi de preluarea combinatului siderurgic ar fi, potrivit unor surse, grupul rus Severstal.
   

   

×
Subiecte în articol: Franta
Parteneri
AI-ul a început să mintă, să trădeze și își schimbă comportamentul în timpul testelor
x close