Antena 3 CNN Externe Miting pro-Ucraina în Kazahstan, unde Putin l-a ajutat pe președintele Tokaiev să rămână la putere

Miting pro-Ucraina în Kazahstan, unde Putin l-a ajutat pe președintele Tokaiev să rămână la putere

Sute de oameni au participat la un miting pro-Ucraina în Almatî (Almaty), cel mai mare oraș din Kazahstan.

Miting pro-Ucraina în Kazahstan, unde Putin l-a ajutat pe președintele Tokaiev să rămână la putere
Sursa foto: captură / Radio Europa Liberă
de Adrian Iclozan    |    06 Mar 2022   •   17:27

Radio Europa Liberă relatează că oamenii au ieșit duminică la protest împotriva invaziei ruse, au scandat "Slava Ukraina" ("Trăiască Ucraina") și "Nu războiului" și au cerut guvernului să scoată țara din organizațiile unde Kazahstan este partener cu Rusia: Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) și Uniunea Economică Euroasiatică (EEU).

Nexta_tv a difuzat imagini de la evenimentul din Almatî.

Kazahstan a cunoscut, la începutul acestui an o amplă revoltă a populației, după ce autoritățile au aprobat creșterea prețului la gazul petrolier lichefiat, folosit pe scară largă drept combustibil auto în această țară.

Revolta a luat proporții și a cuprins orașele importante iar președintele Kassim-Jomart Tokaiev a cerut ajutorul Moscovei pentru a-i reprima pe protestatari.

Vladimir Putin a trimis trupe în Kazahstan tocmai în baza CSTO.

Aproximativ 2.500 de soldați au ajutat la represiunea sângeroasă, soldată cu peste 200 de morți și aproape 10.000 de persoane arestate.

În Rusia, în pofida sancțiunilor drastice impuse de autorități, oamenii au ieșit, de asemenea, la proteste anti-război.

Mii de protestatari anti-război, arestați duminică în Rusia

Organizația neguvernamentală OVD-Info, specializată în supravegherea protestelor, a anunțat că cel puțin 2.500 de persoane care manifestau împotriva intervenției militare ruse în Ucraina au fost arestate duminică, în circa 50 de orașe din Rusia.

Potrivit sursei citate, aproape 11.000 de manifestanți au fost arestați în toată Rusia de la începerea invaziei, în data de 24 februarie.

În ciuda intimidărilor din partea autorităților și a amenințărilor cu pedepse grele cu închisoarea, acțiuni de protest, relativ limitate, au avut loc zilnic, de la declanșarea războiului, în mai multe orașe rusești.

La Moscova, cel puțin 560 de persoane au fost reținute duminică, potrivit OVD-Info, citată de AFP.

Între cei reținuți se află unul dintre responsabilii ONG-ului Memorial, Oleg Orlov, și cunoscuta militantă Svetlana Ganucikina.

La Sankt-Petersburg, cel puțin 279 de persoane au fost arestate duminică iar una dintre piețele centrale ale orașului a fost blocată de poliție.

×
Subiecte în articol: Ucraina kazahstan
Parteneri
51% dintre românii care voiau să lucreze în armată au fost respinş
x close