Antena 3 CNN Externe Moderna dezvoltă împreună cu armata SUA minifabrici care vor putea produce vaccinuri în câteva zile, în orice colț al lumii

Moderna dezvoltă împreună cu armata SUA minifabrici care vor putea produce vaccinuri în câteva zile, în orice colț al lumii

Compania farmaceutică americană Moderna lucrează la o tehnologie ce ar permite dezvoltarea rapidă a vaccinurilor împotriva virusurilor, pentru a putea evita pe viitor transformarea epidemiilor în pandemii.

Moderna dezvoltă împreună cu armata SUA minifabrici care vor putea produce vaccinuri în câteva zile, în orice colț al lumii
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    08 Iul 2021   •   21:07

O echipă de 15 oameni de știință de la Centrul de Cercetare din Norwood, Massachusetts, colaborează cu armata SUA pentru a găsi o modalitate de a crea seruri destinațe imunizării în numai câteva zile, în „minifabrici” portabile de producție, potrivit BusinessHala.

 Proiectul este cunoscut sub numele de DART și presupune dezvoltarea unei tehnologii ARN mesager accelerată – un pas înainte față de tehnologia folosită la crearea serului anti-COVID.

Procesul biotehnologic gândit de oamenii de știință militari și cei ai companiei Moderna, dacă va fi trecut cu succes din teorie în practică, va permite crearea de vaccinuri pentru orice patogen nou apărut prin introducerea codului genetic al virusului, un ser viabil urmând a fi generat în numai câteva zile.

Al doilea aspect, la fel de important, al proiectului DART este că această producție accelerată de vaccinuri ar urma să fie făcută în niște minifabrici, gândite sub forma unor cuburi cu laturi de 2 metri, portabile, care pot fi transportate în orice colț al lumii.

Un aspect esențial în lupta cu un nou virus, pentru că serul produs local ar împiedica răspândirea lui și apariția unei pandemii. 500 de doze produse în fiecare „cub”

Fiecare minifabrică de vaccinuri proiectată de Moderna sub formă de cub ar urma să producă șarje de 500 de vaccinuri.

Cel puțin pentru început, aceste minifabrici vor fi amplasate în interiorul bazelor militare americane. „Ideea este ca aceste minifabrici să fie arondate unor centre militare din întreaga lume și dacă apare o situație urgentă să fie capabile să producă rapid doze de vaccin”, spune Brian Cassidy, șeful de proiect desemnat de Moderna.

Cercetarea este într-un stadiu incipient, însă există deja o finanțare de 56 de milioane de dolari de la Agenția pentru Proiecte de Cercetare Avansată în Domeniul Apărării a Armatei SUA.

×
Subiecte în articol: Moderna SUA COVID-19
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close