Antena 3 CNN Externe NATO bate în retragere: Analizează abandonarea unor oraşe afgane

NATO bate în retragere: Analizează abandonarea unor oraşe afgane

NATO bate în retragere: Analizează abandonarea unor oraşe afgane
Sursa foto: uk army
10 Noi 2009   •   03:48

O nouă strategie pentru Afganistan ar putea duce la retragerea trupelor NATO dintr-un fost paradis al talibanilor în provincia nordică Helmand, dezvăluirie ce a provocat deja controverse.

Potrivit unui oficial NATO, comandanţii NATO iau în considerare o schimbare radicală a politicii, ceea ce ar duce la retragerea trupelor britanice şi americane din această zonă, inclusiv oraşul Musa Qala.

Această mutare va fi luată în considerare dacă cererea de suplimentare a trupelor, care acum este studiată de preşedintele american, nu va fi îndeplinită. Generalul Stanley McChrystal, comandantul SUA şi NATO de pe acest front ceruse 40000 de soldaţi suplimentare, dar Barack Obama nu a luat încă o decizie.
Cu toate acestea, surse militare de la Londra recunoşteau pentru The Times că o retragere din Musa Qala va fi privită ca o înfrângere. De asemenea, ar fi o trădare a guvernatorului districtului, care şi-a riscat viaţa pentru a rezista insurgenţilor.

Mullah Abdul Salaam, fost comandant taliban, a schimbat taberele pentru a deveni guvernatorului districtului Musa Qala cu câteva ore înainte ca trupele britanice să preia controlul oraşului, în decembrie 2007.
Trupele NATO se retrăseseră din Musa Qala în 2006 după un ?acord? cu bătrânii tribului, dar talibanii au preluat controlul oraşului.

Planurile studiate acum ar aduce retragerea din Musa Qala şi Nawzad pentru a se concentra pe regiuni mai populate ale provinciei. Singurele forţe occidentale din zonă ar fi cele care apără barajul hidrocentralei de la Kajaki.
Acestea ar fi cele mai radicale decizii ale generalului McChrystal, care ar ceda zone îndepărtate ale ţăriii pentru a apăra regiunile dens populate.
Antena3.ro

×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close