Antena 3 CNN Externe Negocieri dure între Grecia şi FMI pentru programul de austeritate din 2013-2014

Negocieri dure între Grecia şi FMI pentru programul de austeritate din 2013-2014

Negocieri dure între Grecia şi FMI pentru programul de austeritate din 2013-2014
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
de M.Z.    |    20 Sep 2012   •   20:50

Grecia şi FMI poartă negocieri dure referitoare la programul de austeritate pentru 2013-2014, discuţiile urmând să continue în zilele următoare, a declarat joi ministrul elen de Finanţe Yannis Stournaras.

Negocierile privind măsurile de economisire a peste 11,5 miliarde de euro "sunt foarte dificile şi vor continua. Facem tot posibilul pentru a reduce costul acestor măsuri pentru categoriile cele mai defavorizate", a spus Stournaras, care se va întâlni cu reprezentanţii troicii creditorilor, formată din FMI, Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană (BCE), potrivit AFP.

La întâlnirea de miercuri seara, Stournaras s-a opus cererii FMI pentru noi reduceri ale salariilor în sectorul public, conform unei surse ministeriale.

Reprezentantul FMI la negocieri, danezul Poul Thomsen, a respins propunerea guvernului elen ca economii de 2-3 miliarde de euro să fie realizate prin restructurarea sectorului public. Thomsen a insistat ca economiile să fie obţinute prin "noi tăieri salariale" ale funcţionarilor.

De la declanşarea crizei datoriilor în 2010, salariile funcţionarilor publici din Grecia scăzut cu 25%-40%, în funcţie de categorie.

Finalizarea negocierilor pentru noile măsuri de austeritate ar trebui să permită deblocarea unei noi tranşe de ajutor în valoare de 31,5 miliarde de euro.

Guvernul elen a indicat miercuri seară că mai trebuie identificate economii de 2-3 miliarde de euro.

Deocamdată, planul prevede reduceri salariale pentru anumite categorii de funcţionari, respectiv judecători, profesori universitari, poliţişti şi pompieri, reducerea pensiilor şi a ajutoarelor sociale, în timp ce troica solicită mai multă flexibilitate pe piaţa muncii.

Citeşte şi Ce este dispusă să facă Grecia pentru echilibrarea bugetului



×
Subiecte în articol: Grecia FMI
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close